Home / Serial killer / Ferma de copii nu-i acasă

Ferma de copii nu-i acasă

Zoom

Imaginați-vă un viitor distopic în care SUA au căzut sub dictatura teocratică a unor fundamentaliști creștini, în care orice poate fi considerat blasfemie. Societatea e condusă cu citate din scripturi, execuțiile publice pentru păcate biblice sînt la ordinea zilei, homosexualitatea e pedepsită cu moartea prin spînzurare, violul prin linșaj organizat. Majoritatea femeilor sînt sterile, consecință a poluării industriale, iar puținele încă fertile sînt închise într-un fel de ferme de sclave sexuale, pentru a fi ulterior alocate familiilor upper class pentru reproducere, pe post de mamă-surogat însărcinată cu copilul nomenclaturistului, în locul soției sterpe.

Fermele astea sînt organizate în stil sectă-pension: deținutele în regim deschis, care sînt îmbrăcate în uniformă (robă roșie, bonetă albă) și comunică în formule standard, sînt disciplinate de Aunt Lydia, maica intendentă responsabilă cu educarea lor pentru ceremonialul împerecherii rituale. Adică electrocutate cu taser-ul, ca vitele, sau biciuite la tălpi, cînd greșesc, permanent supravegheate și obligate să se deplaseze în perechi, niciodată singure, ca să nu le vină vreo idee subversivă.

Ăsta e contextul istoric din The Handmaid’s Tale. În cele cinci episoade difuzate pînă acum, s-a construit din flasback-uri trecutul personajului principal, Offred, noul nume al fostei June, o slujnică sexuală încredințată spre reproducție familiei Waterford; am făcut cunoștință cu terminologia specifică a regimului (formulele de salut, nomenclatorul funcționăresc: Handmaid – sclava sexuală, The Eyes – agenții secreți, The Commander – stăpînul casei); am aflat cîteva ceva despre cum s-a ajuns aici (lucrurile au degenerat după o lege marțială împotriva terorismului care a favorizat apariția acestui stat militarizat aflat în semi-război civil, un Reich american pe suport religios în care femeile încă fertile sînt total decăzute din drepturi).

Serializarea romanului lui Margaret Atwood publicat acum mai bine de 30 de ani s-a făcut cu updatarea la realitățile prezentului, completînd un 1984 orwellian din perspectivă feminină care-ți creează un fior pe șira spinării, cu gîndul la cît de puțin ar lipsi ca realitatea să se desfășoare, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe un scenariu asemănător. Pînă la urmă, la cît de mult a scăzut natalitatea în statele civilizate și la ce misogin a fost ales președinte al lumii, nu-i chiar așa de greu de imaginat o situație în care un guvern extremist ajuns la putere să naționalizeze uterele patriei, proclamînd o stare de necesitate biologică. Un fel de Coaliția pentru Familie meets legionar style.

The Handmaid’s Tale, 2017- , ficțiune speculativă despre o lume periculos de posibilă, adaptare de Bruce Miller după romanul omonim scris de Margaret Atwood, difuzat original de Hulu, disponibil pe HBO Go.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.