Home / Serial killer / A fi sau a nu fi Marele Will? Aceasta e întrebarea

A fi sau a nu fi Marele Will? Aceasta e întrebarea

Zoom

Nu știu cîtă lume s-a întrebat cam ce făcea William Shakespeare în prima tinerețe, cu mult înainte de a avea notorietatea mondială de maestru al scenei și fruntea înaintată spre ceafă pe care i-o știm cu toții. În Will, noul serial american difuzat de TNT care încearcă să răspundă la această întrebare, celebrul dramaturg englez are 20 și ceva de ani, este soț și tată a trei copii și se plictisește în atelierul de confecționat mănuși în care-și cîștigă banal existența. Pentru că are hobby-ul (ciudat pentru apropiați) de a mîzgăli cu pana de gîscă pe hîrtie cuvinte ce din coadă au să sune, își abandonează familia și pleacă la Londra, ca orice provincial care vrea să se realizeze în Capitală, aciuîndu-se pe lîngă un teatru de mahala. După o idilă neconsumată cu Alice, fata patronului, și o confruntare cu masculul alfa al trupei de actori, începe să scrie piese pentru reprezentațiile saltimbancilor tocmiți să distreze poporul plătitor. Cică ăsta ar fi fost Marele Will, cînd era Micul Will.

Primele episoade dau senzația că ar vrea să fie capitole de biografie artistică (una ficțională, romanțată în tușe groase), dar realizarea nu le prea ajută: o parte din datele prezentate sînt istoric inexacte, iar atmosfera prea luminoasă și hainele prea curate, neconforme cu perioada elizabetană – doar niște fețe mînjite cu machiaj întunecat nu pot păcăli ochiul telespectatorului. Ca să nu mai vorbim de ridicolele tatuaje și frizuri punk ale publicului, potrivite în cadru doar în cazul în care producătorii și-ar fi propus să facă o comedie de familie, introducere atrăgătoare pentru copii în lumea operei shakesperiene, gen invitație la o ulterioară lectură. Dar, judecînd după violența și nuditatea din unele scene, nu e cazul.

Dacă Sir Will ar ști ce-au făcut yankeii din viața lui, ce siropoșenii au scris despre el, s-ar întoarce în mormînt cu viteza unui burghiu de bormașină.

A, și faza în care actorii teatrului londonez cîntă împreună o piesă compusă patru secole mai tîrziu de un american e memorabilă. Memorabil de proastă.

Will, 2017- , ficțiune cvasi-istorică despre viața lui Shakespeare, creat de Craig Pearce, difuzat de TNT.

(503 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Cârtitorule:)
    Mr. Pearce are și el dreptul la ceva licențe, nu?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.