Home / Șut şi ţară / Galeria lu’ Rapid Nu e c-un sistem perfid!

Galeria lu’ Rapid Nu e c-un sistem perfid!

Zoom

Farmecul vieții dă faliment. Rapid, o stare de spirit, e acum pe nicăieri. Formulele astea frumoase și demagogice, cu “farmecul” și “spiritul”, au fost promovate de Copos, pe vremea cînd și lui îi mergea bine, chiar exagerat de bine. Astăzi, nu mai e nimeni să taie nocturna din Giulești, la un meci din Cupele Europene. Au mai rămas acolo, lîngă Podul Grant, doar niște entuziaști și nostalgici care nu se dau duși, pînă cînd nu vor stinge chiar ei lumina. Nu va fi cazul, sperăm, pentru binele fotbalului de pe întreg cuprinsul patriei.

Cum s-a ajuns pînă aici, la tragedia rapidistă? Păi, banal, s-a petrecut la fel ca-n România ultimilor 26 de ani: din lăcomie, meschinărie, prostie și nepăsare. Într-un fatal final falimentar, prăjiturile rîncede ale lui Copos s-au potrivit cu apele minerale răsuflate ale lui Moraru. Indivizii ăștia chiar n-au vrut să înțeleagă. Rapid nu e doar o societate comercială, ci și un fenomen înființat în 1923. Este, mă-nțelegi, al oamenilor. Țigani-nețigani, nu contează.

E finala de Cupa României, din 1940, un episod de-a dreptul epic, început în aprilie și cîștigat în noiembrie, după patru meciuri cu Venus București. Baratki. Este și povestea cu Marșul cel Lung, de la Ploiești, cînd Rapidulețu’ a luat titlul, în 1967. Rică Răducanu, Culae Lupescu, Dan Coe, Sandu Neagu, Nichi Dumitriu – Puiu Ionescu. Și-s și alte povești, mai recente, de la Iencsi la Raț, de la Șumudică la Pancu… Da’ credeți că ăstora le pasă? Nu, li se rupe.

Sînt atîți așa-ziși mari șefi care au paradit niște grupări de mare tradiție, chiar campioane – unele. Nici nu le mai dăm numele împricinaților, întrucît, omenește, îi compătimim – au fost, sînt sau vor fi la pîrnaie. Niște bieți nenorociți. Nouă ne pare rău de U. Cluj și chiar de F.C. Argeș Pitești, e totuși orașul lui Dobrin. Ne mai dor Petrolul și Oțelul, niște resurse ajunse nu pe mîna austriecilor sau indienilor, ci a unor bandiți. Craiova și Timișoara, cu tot farmecul lor (pe care-l îndrăgim), rămîn confuze. Să mai zicem? Am zice, cu tot riscul fazei: unde-s Sportul Studențesc, Progresul (F.C. Național), Jiul, Corvinul? Unde-s atîtea alte echipe care adunau în jurul lor oamenii, comunitatea? Le-a pus pe butuci un perfid parteneriat public-privat, bazat pe un stat nesimțit și niște întreprinzători rapace. S-au pierdut Urzicenii, hai, că nici nu se pune – a fost doar un proiect de apucăciune.

Băi, mînca-v-ați pana voastră de ciori de la Rapid! Știm că vă doare, sigur. Dar ați văzut că pînă și “cîinii”, janghinelele milițiste de la Dinamo, vă simt lipsa. Cînta și nea Florian “Moțu” Pittiș, mare rapidist, că, în traducere, “nu-i aici, sfîrșitul nu-i aici”. Deci nu vă lăsați, va fi bine.

Ăștia, ca întotdeauna, cu toți banii lor (sau nu), pricep prea puțin. Fotbalul trebuie să fie mereu al fotbaliștilor și suporterilor!

(313 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Bravo, perfect adevarat!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.