Home / Festival / Greenaway sugrumă oameni şi războaie. Experimental, la Bucureşti

Greenaway sugrumă oameni şi războaie. Experimental, la Bucureşti

Zoom

În costum negru cu dunguliţe. Cu burtică. În Sala Polivalentă. Peter Greenaway. În rol de Prospero, la Festivalul Filmului Experimental de la Bucureşti. Se cheamă VJ. Dumnezeul unui film ciopîrţit şi servit pe cinci ecrane ucigaşe, după pofta lui. 

Se joacă cu degeţelele lui pe un touch screen uriaş cît o zi de post. Totuşi, taie-omoară-termină-lipeşte în voia inspiraţiei de moment, dar poţi „lipi“ tu un fir narativ a ceea ce se vede pe ecran: joaca de-a războiul în timpul războiului se termină tragic. Un copil moare. De aici ţi se montează apoteotic restul, adică ce i s-ar fi putut întîmpla puştiului dacă ar fi trăit. Iubiri, morţi, războaie posibile. Imagini cărnoase, construite pe reţeta Green­away, dar prezentate vîjîit, smucit, reluate. Tic nervos. Nimic nu este în succesiunea firească a po­veştii, dar poţi recupera şi pricepe ce se-ntîmplă pe ecrane. Poţi să te plimbi prin sală, să dansezi, să te aşezi între cele cinci ecrane. Eşti devorat de imagine şi de sunet. Imaginea e agresivă. Sunetul „te spînzură“.

Opriri şi reluări, piţigăieli, reluări obsesive. Animalice. Un experiment? Greenaway crede că cinematograful a murit. Că trăitul în secvenţialitate e viitorul. Orice telefon mobil poate să facă acum ceea ce face el. Şi cu toa­te astea, rău mi-a părut că Greenaway a ratat sub ochii mei un film mare. Intrînd cu mult înaintea mare într-o epocă nouă, străină şi stranie. A vedetismului de-o secundă şi a loviturii de duzină. Şi dacă epoca morţii cinema-ului clasic chiar acum începe, mă alină gîndul că e Greenaway dincoace, să-ţi ţină de cald şi să-mi fie bine. Să-mi fie uşoară tranziţia!

(6017 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.