Home / Șut şi ţară / ¡Hasta la victoria echipei siempre!

¡Hasta la victoria echipei siempre!

Zoom

A murit Fidel, viva la Revolución! Istoria îl va judeca, însuși Papa Francisc se roagă pentru el, pentru El Lider Maximo. A fost prieten, dictatorul, cu niște scriitori destul de bunicei, Hemingway sau Márquez, dar și cu un fotbalist ca Diego Armando Maradona, cel mai bun din lume, după Pele și Dobrin. Destul de ciudat! La ei, în Cuba lui Castro, nu le prea aveau cu fotbalul și cu literatura problematizantă. Erau mai mult cu boxul, atletismul masculin (de la Juantorena la Sotomayor) și, evident, cu superbele fete de la volei. În fine… Nouă, odată cu dispariția lui Fidel (Marx, Engels și Bolivar odihnească-l!), altă idee ne trecu prin minte. A generat întrebări după întrebări. Dictatorii iubesc, oare, cu adevărat fotbalul? Fotbalul este compatibil, oare, cu un regim dictatorial? Și, de asemenea, iarăși ne întrebăm, în ce măsură fotbaliștii pot fi acuzați de colaboraționism? Greu de zis. Întrebați-l pe Maradona. Ba nu! Mai bine pe Kempes și pe antrenorul Menotti.

Argentina, în 1978, a ridicat Cupa Mondială, acasă, într-o țară aflată sub dictatura generalilor. Cu niște decenii înainte, în ’34 și ’38, lua două titluri mondiale și Italia lui Mussolini. Hitler, cică, ținea cu Schalke. Stalin, mai echidistant, s-a mulțumit să trimită niște fotbaliști în Gulag. Franco, ceva mai înțelepțit, s-a limitat să susțină echipa Regelui, marele Real Madrid al anilor ’60. La noi, nenorocitul de Ceaușescu nu s-a implicat prea tare. L-a lăsat pe fii-su, pe Valentin (băiat deștept!), să se ocupe de Steaua. El n-avea nici o vină. Doar dementa de Leana și lingăii din jur au inventat o aberație numită Viitorul Scornicești. N-a ținut. Așa cum nu ține, dacă permiteți, nici o dictatură.

Am aruncat niște întrebări, așa, la ieșirea din teren a lui Fidel. Mai reflectați, dar, rugăminte, să nu vă luați de Maradona. Îl știți… e cu capul, adică cu Mîna lui Dumnezeu. Lăsați-l să-și plîngă Mortul Maxim. După ce-și va șterge lacrimile, într-o bună zi va înțelege ce voiam să spunem de la început: liderii maximi tot o mierlesc odată și-odată, marii jucători rămîn nemuritori.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.