Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Iarna în Delta Dunării: mult mai în natură decît la munte

Iarna în Delta Dunării: mult mai în natură decît la munte

Zoom

La prima vedere ai zice că a-ți face vacanța de iarnă în Delta Dunării în loc de la munte e ca și cum te-ai duce în vacanța de vară să faci baie în Herăstrău în loc de Marea Neagră. N-ai munți, n-ai pîrtii și riști să-ți faci Crăciunul cu pomana știucii în loc de cea a porcului. Însă pentru cine n-are chef să facă un Huidu pe pîrtii, alternativele propuse de bălteni parcă vin dintr-o nouă filosofie asupra iernii, pentru oameni blînzi, iubitori de natură și care se-mpacă de minune cu vinul fiert.

Prima chestie de care te bucuri numai în Deltă e Crăciunul dublu. Și Ajunul dublu. Și Revelionul dublu și Sfinții Ștefan, Vasile și Ioan Botezătorul dubli. Ca la orice beție bună, totul e dublu. Dat fiind că majoritatea lipovenilor încă sărbătoresc după calendarul vechi, un băutor neexperimentat și fără sînge de rusnac ar putea să sufere un gol de memorie între 24 decembrie și 13 ianuarie. Tradiții… sînt și de-astea din plin. În sate precum Sarichioi, Jurilovca sau Chilia Veche, cînd mergi cu colindatul pe lipovenește, nu mai întrebi gazda dacă primește. E mai mare rușinea pentru localnici dacă nu pleacă colindătorii mult mai beți decît au venit.

 A doua mare bucurie cînd ajungi iarna în Deltă e, culmea, una care nu merge deloc mînă în mînă cu băutul. Sezonul de vînătoare la păsări începe cam prin septembrie și, dacă nu ești genul de vînător care se mulțumește să măcelărească 200 de mistreți într-un țarc, e un loc destul de bun de mișcare pentru tine. Și pentru ăia care nu combină vinul fiert cu trasul cu arma, pescuitul la copcă rămîne întotdeauna la îndemînă atîta timp cît ai undiță și fierăstrău pentru gheață.

Și chit că pînă acum am zis numai de băut, vînat și pescuit, Delta pe timp de iarnă nu-i doar un loc pentru vînători burtoși, mîncăi fani Tibanu. Ai de ce să te bucuri etnografic, ai hectare întregi de patinoare pe lacurile înghețate și păsăret cum nu vezi nici măcar vara. Se zice că vreo 80% din populația mondială de gîscă cu gît roșu vine iarna din Siberia direct la noi. Asta înseamnă cîteva zeci de mii. Mai adaugi niște zeci de mii de lebede de iarnă, niște lișițe, egrete și codalbi și dai de o imagine care n-are cum să nu dea pe spate orice iubitor de natură.

Partea nașpa a Deltei pe timp de iarnă e că se ajunge mai greu și decît vara, cînd se ajunge oricum destul de greu. Dacă ești pe la Sfîntu Gheorghe sau Sulina în perioada înghețurilor grave, riști să rămîi cîteva zile acolo. Deci la accesibilitate, Delta primește nota 3. Altă parte nasolă e gerul. Într-o zi frumoasă, la munte poți să schiezi și-n curul gol și să n-ai nimic, dar în Deltă crivățul nu iartă și nu încetează, oricît de optimistă ar fi temperatura. Pentru cei care vor să vadă partea plină a paharului, e prilej de vin fiert și țuică fiartă. Transportul pînă la Tulcea din Capitală e te costă peste 50 de lei, fie că mergi cu microbuzul, trenul sau pui bani de benzină la mașină cu prietenii. Mîncarea, pe de altă parte, nu dezamăgește și, pentru cît costă o masă cu pește în oraș, e mai mult decît rezonabilă ca preț. La pensiunile-căsuțe ale babelor cu nepoți antreprenori din Sfîntu Gheorghe, de exemplu, două mese pe zi exclusiv din pește nu te costă decît 50 de lei. Nota 9 pentru hrană, și asta doar pentru că-s pretențios. Distracția ți-o cam faci singur, cel mult cu ajutorul celor de la pensiune, dacă sînt amabili, și de la hotel, dacă ai bani. Plimbările cu căruța pe diguri sau prin stufăriș cu barca merită să scoți niște lei din buzunar. Pe negociate, o plimbare cu barca de cîteva ore te face de 300-400 de lei. Un 7 pentru chindiile lipovenești, pentru colindăturile și bețiile din crîșme și case.

Și pînă la urmă, dacă mergeți iarna asta în Deltă, vă recomand să vă căutați o pensiune care are ceva planuri de sărbători și sigur va reuși să vă umple cumva programul. De exemplu, la Morgana (un nume tipic lipovenesc, după cum se poate vedea) au ca slogan „Nu face nimeni din porc ce facem noi din pește (dar nici porcul nu lipsește)“. Partea și mai bună e că pensiunea se află la Murighiol, cam la o oră cu mașina de Tulcea. Mai recomand tururile de bird­watching de la Ibis, frecventate mai mult de străini, dar mult mai cuprinzătoare pentru un om interesat de păsări decît închirierea unei șalupițe de pe faleza din Tulcea. Crăciun fir întins!

P.S. Le mulțumesc pentru poze vechilor mei prieteni Florin Stavarache și Liviu Pârâu.

(143 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.