Home / Șut şi ţară / În Franța, au cîștigat cocoșii portugalici

În Franța, au cîștigat cocoșii portugalici

Zoom

Invazia de molii din finală ni se pare o metaforă. Au venit, stoluri-stoluri, să se înfrupte din veșmintele elegante, dar sensibil obosite, ale bătrînei Coana Europa. A fost prima finală europeană din istorie încheiată cu 0-0 după 90 de minute. Portugalia, campioana – bravo ei, felicitări! –, este una pe măsura vremurilor. Are știința jocului, o echipă închegată și pe Ronaldo – un fotbalist excepțional, trebuie recunoscut, să-i dăm Cocalarului ce-i al Cocalarului! Așa cum se știe, lusitanii au cîștigat un singur meci pe parcursul celor 90 de minute regulamentare. Iar ăla doar în semifinale, cu combativii, dar mai puțin rafinații băieți din Țara Galilor, care oricum și-au depășit condiția. Avem o campioană zgîrcită, pe măsura unui Euro 2016 care nu s-a întrecut cu meciurile generoase, pe un continent care încă mai halește austeritatea. Acum doar opt ani, cînd duduiau piețele și zbîrnîia marea tiki-taka a Spaniei, nenică, parcă altfel se juca la Europene. Așa cum există cicluri ale economiei, există și cicluri ale fotbalului. Acum, cu Portugalia campioană, e mai mult sărăcie.

În finală, ca să fim sinceri, ne-ar fi plăcut să cîștige Franța, nu c-am avea o simpatie specială. A fost totuși echipa mai pozitivă, mai generoasă. E important să fii generos în ziua de azi. La o adicătelea, chiar și pe parcursul turneului, cocoșii galici tot au cîștigat niște meciuri, chiar dacă cu niște adversari mai periferici – cu noi, cu albanezii și cu două insule, Irlanda și Islanda (vikingii, alți simpatici luptători care și-au depășit condiția). În semifinale, absolut remarcabil, au trecut de Germania, favorita noastră. Ne-au dezamăgit și ăștia. Nemți-nemți, da’ le cam place să pună mîna. Palma lui Boateng i-a dus pînă la istovitoarele penalty-uri cu Italia, în sferturi, iar hențul lui Schweinsteiger a rupt semifinala, de n-a mers mai nimic dup-aia. Pe scurt, nu-s mari scule franțujii lui Deschamps, da’ măcar au jucat cît de cît, au dat cele mai multe goluri și pe golgheterul turneului. În plus, triumful lor ne-ar fi convenit și nouă. Învingătorii din finală ar fi fost aceiași cu învingătorii noștri din meciul de debut. Iar noi am pierdut la un scor de două ori mai strîns (1-2) decît a pierdut cu ei (0-2) campioana mondială, Germania. Nu ne-a ieșit. Asta e, ghinion!

Acum, că s-a terminat Euro 2016, hai să ne mai liniștim un pic, iar pe urmă, ceva mai răcoriți, nu la cald, să vedem cum dejghinăm greu încercatele oase și tendoane ale sportului-rege. Felicitări, încă o dată, echipei Portugaliei! Merită, măcar ca revanșă peste timp, pentru finala pierdută acasă în 2004, cu Grecia. Dom’le, da’ genul ăsta de campioane ar fi bine să apară doar o dată la 12 ani, în Anul Maimuței, după horoscopul chinezesc. Altfel, noi sîntem obișnuiți cu jocul european, frumos, combinativ, pozitiv. Aux armes, citoyens européens! Să ne luăm fotbalul înapoi!

 

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.