Home / Anticrizul / Incubatorul care naște afaceri moarte

Incubatorul care naște afaceri moarte

Zoom

Afacerile astea sunt, așa, niște chestii foarte ciudate. De exemplu, oricât de ciudat ar putea să pară, la noi, la români, afacerile depind de niște chestii. Ca de exemplu, în mod total ciudat, depind de forța de muncă. Surprinzător, știu. De asemenea, afacerile depind și de expunerea în spațiul public. Gen nu iese mare business dacă îl faci în debara și duci debaraua în cea mai întunecată peșteră din vârful muntelui. Ah, astea vă sună ca fiind ceva chestii logice? Bravo, măi, fericiților. Vă duce capul. Eh, nu același lucru poate fi spus despre Bistrița.

La Bistrița, unde oamenii s-au plictisit de torturat veverița (e pe bune, nu e vreo metaforă cu tentă sexuală) și de dat pe pârtia aia de aur din Wonderland, sanchi, și s-au apucat de crescut artificial afaceri. Pare un soi de cultură ilegală de marijuana, doar că ei cresc, pe un câmp uitat de lume, niște afaceri, într-un incubator de afaceri care ar urma să coste 1,5 milioane de euro.

Bani europeni, tată. Plătesc fraierii ăia orice, de zici că suntem lăutari. OK, să ne înțelegem, ideea nu ar fi rea. Afacerile private sunt una dintre modalitățile de a dezvolta o comunitate și să încurajezi așa ceva e recomandabil. Băi, dar nu face incubatorul la marginea unui oraș care oricum aproape nu există în lumea afacerilor cu impact. Afacerile, măcar la început, trebuie lăsate în mijlocul oamenilor, în mijlocul comunității. Pe când, la Bistrița, incubatorul zboară direct într-un parc industrial în care, ghici, nu e nici naiba. Se paște vaca cu talent total și se va continua, doar că pe altă parcelă, că 2.600 de metri pătrați sunt pentru incubator. Și proiectul e promițător, da. Incubatorul oferă „pentru o perioadă de maxim 3 ani, o serie de facilități, precum găzduirea sediului social, consultanță în elaborarea planurilor de afaceri, marketing, dar și informații referitoare la managementul afacerii sau promovarea imaginii firmelor”. Promovarea imaginii? Da, exemplul e de succes, că la Bistrița merge domeniul ăsta. Vezi veverița, struții etc.

(115 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. La Politehnica exista Facultatea de Antreprenoriat FAIA cu niste profi platiti cu ora adica de KKT. De ce daca au Know How-ul nu se unesc toti sa faca afaceri infloritoare si sa se uple de bani?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.