Home / Anticrizul / „Internet la sate“ și la paștele cailor

„Internet la sate“ și la paștele cailor

Zoom

Uite încă una. Încă o problemă la care noi, în administrația locală românească, nu că i-am găsit vreo rezolvare năstrușnică, ci am reușit să o dezvoltăm.
Să îi facem un soi de update pe partea de complicații. Să o mai sucim puțin, ca să vedem ce iese. Vorbim despre proiectul „internet la sate“, o chestie despre care ați uitat pentru că, în realitate, nu ați știut niciodată de ea. Stai ca omul normal și te gândești: „Hai, mă, dar e nevoie să facă statul proiecte ca să ducă net-ul la sate, net care merge totuși pe alte căi?“. Da, statul a spus cândva că e nevoie, europenii sunt din ăia habotnici care vor să integreze și scoarța de pe copaci în proiect, așa că banii au curs. Doar că…

Evident că există un „doar că“. Doar că s-a blocat în urmă cu opt luni din motive birocratice. Adică din reflex. Asta chiar are logică, să se blocheze ceva din motive birocratice. Probabil, gândindu-ne la motivele pentru care un proiect se poate bloca în România, birocrația e prima chestie care ne vine în cap. Și așa și trebuie să fie. Cert este că, până în prezent, pe acest proiect am încasat 15 milioane de euro și mai avem de primit între 30 și 40 de milioane de euro pentru lucrările efectuate, pentru că s-au făcut niște „puncte de acces“. Care evident că nu folosesc nimănui.

Termenul de finalizare a proiectului este luna septembrie 2017 și, dacă nu va fi respectat, există riscul ca respectivul contract să nu mai fie prelungit cu un nou termen de finalizare. Data finală pentru decontarea de la UE este 2020. Alți bani aruncați degeaba pe un proiect care oricum mirosea ca fiind degeaba, în condițiile în care la internet cam ajunge oricine printr-o tabletă sau un telefon cu abonament de date. Dar un kilometru de asfalt pentru drum național nu poți cumpăra în rate cu buletinul? Nu cred. Ar fi prea simplu. Haideți să stăm să mai urmărim, poate îi mai găsim vreo chichiță și o mai învârtim o dată.

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.