Home / Istorie / Iorga la putere

Iorga la putere

Zoom

În 1931, Nicolae Iorga era îndrăgostit de Carol al II-lea. Proaspătul rege îl vizita la Vălenii de Munte, iar marele savant se lăsa păcălit cu voluptate de complimentele lui deșucheate. Iorga era dezamăgit de guvernările haotice și fărîmițate, visa la ceva grandios, ideal, sublim. Așa că, atunci cînd Carol i-a strecurat, la un coniac, ideea guvernului de uniune națională, istoricul a acceptat entuziast. Pe 18 aprilie a fost desemnat prim-ministru într-un guvern de tehnocrați aranjat de rege, cu oameni aleși dintre partenerii de poker și de afaceri cu terenuri. Mîna forte a cabinetului era versatul Argetoianu, care avea portofoliul Internelor și care avea ca misiune să traducă în viață dorințele Priapicului.

Guvernul Iorga a depășit cu bine alegerile din iunie, dar nu și criza economică ce culca la pămînt America și Europa. Iorga n-a ezitat să-și risipească energia în toate direcțiile, dar n-a fost de ajuns. A vizitat în forță 40 de orașe, a făcut o vizită de stat în Franța, a ținut conferințe cu ecou internațional în universități celebre, a tăiat salariile bugetarilor, a încercat să șteargă datoriile cultivatorilor faliți, a organizat mișcările de cercetași, a acordat autonomie universităților, a înființat un minister al minorităților, dar degeaba. Criza și-a văzut de treabă și a săpat la temelia mandatului său. Clasa mijlocie, dezamăgită de înăsprirea mediului economic, a simpatizat tot mai mult cu sloganurile Gărzii de Fier, iar Carol, care era în conflict cu Căpitanul, i-a cerut lui Iorga să acționeze. Spre nefericirea lui, Iorga și-a asumat acest război și i-a scos pe legionari în afara legii. Două luni mai tîrziu, și-a prezentat demisia și s-a reîntors la viața academică, tîrînd după el ura paramilitară a Arhanghelului Mihail.

Iorga avea să lase în urmă peste o mie de volume, 12.755 de articole și studii și 4.963 de recenzii. Pînă cînd avea să fie dus într-o pădure, împușcat și aruncat într-un șanț îi mai rămîneau șapte ani de trăit, așa că nu avea timp de pierdut. S-a apucat de scris cu și mai multă energie.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Bravo băieți, chapeau! Sunteți unici în mass-media românească, prin calitatea și limpezimea articolelor. O plăcere să vă citesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.