Home / Șut şi ţară / Istorie și Mitică în conștiința românească

Istorie și Mitică în conștiința românească

Zoom

Pînă la urmă, a cedat. Dragomir Dumitru a dat cu sus-semnatul. Pe coperta unui volum de memorii. Încă n-am gustat voluptatea de a devora cartea, mînca-v-aș. Da’ chiar și-așa, pe neveu, bănuim că autorul acestei fapte editoriale depune mărturii importante în Dosarul Fotbalului – în sensul că mărturisește tot ceea ce poate să spună și vrea să-și mai amintească. Mai așteptăm și verificarea unui posibil plagiat, ca să vedem în ce măsură fostul președinte al LPF n-o fi copiat după niște titani – omologii de geantă latină de la ligile din Spania sau Italia, să zicem, ca să nu mai pomenim de inegalabilul Sepp Blatter de la FIFA. Probabil că destul de puțin, pînă-n 10%, cît e și comisionu’ rezonabil. La un moment dat, vom îndrăzni să filăm cartea disidentului Nea Mitică. Căci pentru cărți a fost tîrît în temnițele comuniste, nu pentru barbut, ca alți găinari. Ce ne inhibă un pic, ca cititori, recunoaștem, este că ea, cartea, pare cam groasă. Ba nu, e groasă rău, tăticule!

Momentul debutului editorial al lui Dumitru Dragomir ni se pare semnificativ. Parcă așază o catapeteasmă de hîrtie peste monumentul unei întregi epoci. A trecut de mult faimosul Moment Zero. Azi sîntem la Momentul Minus Mult. Azi, luni, în Liga 1, Poli Timișoara, ASA Tg. Mureș, Pandurii, Gaz Metanu’ așteaptă resemnate depunctarea. Prin noroaiele ligilor inferioare se bălăcesc grupări care au făcut cîndva istorie – Rapid, Petrolul, Oțelul, U. Cluj sînt doar cîteva dintre ele. Insolvența sau falimentul sînt cuvintele la ordinea zilei. Unde sînt cei care nu mai sînt? Las’ că știe (și) dom’ Mitică!

Pe scurt, dacă mă-nțelegi pe undeva, s-a schimbat paradigma, odată cu generațiile. Mitică Dragomir a fost liderul unei generații romantice, cînd banii se cărau cu sacoșele, nu doar din cîteva click-uri, ca acum. Umila extracție rurală l-a împins să redistribuie cumpătat prada, să mai ajungă ceva și pe la amărîți. Nu degeaba opera lui capitală s-a numit Cooperativa. Cel autointitulat Tata Hoților a rămas un bandit jovial, pus pe glume cu tîlc. Un țăran care știe cît de greu e să-ți iei mălaiul. A fost înlocuit la butoane de niște urbani cosmopoliți și pragmatici, niște roboței care repetă papagalicește textele copy-paste primite de afară. Niște mutanți, niște așa-ziși tehnocrați fără sare și piper.

Ar fi culmea, zău, să zicem că era mai bine pe vremea lu’ Nea Mitică. Da’ constatăm că e rău pe vremea burlenilor. Tradiția s-a muzeificat în niște pagini de memorii, în timp ce autoproclamata modernitate bîjbîie penibil, luft după luft, tot cu stîngu-n dreptu’, tot înainte, maimuțăreală, forme fără fond.

Putem depăși, oare, această clasică tensiune între tradiție și modernitate? Ar fi cazul să adoptăm, neîntîrziat, o decizie: să ne rugăm. Doamne, ocrotește-l pe fotbalul român!

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.