Home / Șut şi ţară / Joacă Cetățenii, nu-s ca Barcelona/ Și nici Mister Pep nu-i ca Guardiola

Joacă Cetățenii, nu-s ca Barcelona/ Și nici Mister Pep nu-i ca Guardiola

Zoom

Există momente cînd o mai luăm și noi razna, devenim naționaliști. Acuzăm un ghinion istoric și geografic – faptul că ne-am născut într-o țară atît de frumoasă, vie, pitorească, plină de umor. Da’ n-am avut noroc, spre deosebire de alții, plasați mai bine, mai la vest.

Acum, momentan, ne veni de la Șumudică – zice că episodul Astra Giurgiu s-a încheiat. A fost o poveste deosebită. Ca antrenor, cînd îți pleacă jumate din lot, tăticule, e un miracol să mai ajungi în play-off, în finala Cupei, ba chiar și-n primăvara europeană. Respectiv, Șumi, sincere felicitări! Din păcate, patronii de la noi, cînd ies din detenție (băgați pe nedrept, firește), vor să refacă din temelii politica și filosofia clubului. Așa face Niculae la Giurgiu, așa a făcut Gigi cînd s-a descotorosit de Costel Gîlcă, după ce Steaua luase tot ce se putea – campionat, Cupă, Supercupă. La noi, patronii-s înțelepți cînd stau mai departe de stadion. Și scriu lucrări științifice.

Ei bine, și d-aia avem uneori boală pe niște norocoși din Extremul Occident, din Peninsula Iberică. Să vină Guardiola la Astra. Să vină Mourinho la Chiajna sau la ASA Tg. Mureș, ca să ia lecții de la Ionuț Chirilă (un tip deștept, îl apreciem)! Dacă tot se dau mari șmecheri, hai să-i vedem pe băieți cum se descurcă. E simplu să te dai super-tactician cînd îți permiți să imporți jucători care costă ‘jde milioane.

Despre Mourinho nici nu mai vorbim – chiar dacă Man. United va lua Europa League, a reușit să mai strice jocul unei echipe glorioase. Mult mai interesant e cazul lui Guardiola, săracu’. A fost în vîrful vîrfurilor, cînd cu Barcelona Maxima, tiki-taka, o echipă care a reinventat fotbalul. Și, de atunci, pauză… Ne-a nenorocit pe noi, la Bayern, obsedat să schimbe o mașinărie care funcționa perfect. Cu fantasmele lui a bulibășit niște ani importanți din viața și cariera unor mari jucători, d’alde Lahm, Müller, Robben sau Ribéry. Pînă și pe Lewandowski era să-l marginalizeze. Astăzi, la Man. City, don Pep iarăși dă rateuri – abia a făcut egal (2-2), penalty inventat, cu amărăștenii de la Middlesbrough. Și are pe mînă, repetăm, jucători care fac cît tot bugetul echipelor românești din primele trei ligi. De ce nu vii matale în Liga 1, Nea Pep, ca mare gînditor de fotbal, să-i iei locul unui, să zicem, Ionuț Popa la Poli Timișoara? Cam greu, ai, nu te bagi! Cine te-a făcut antrenor pe tine, măi băiatule?

Șansa genialoidului antrenor Josep Guardiola a fost de a se afla la un moment dat în locul potrivit, cu echipa potrivită. O clipă unică, irepetabilă. La o scară ceva mai mică, și la noi a fost la fel, cu Jenei sau cu Iordănescu. Dacă se nășteau mai la vest, acum (că tot vine sfînta zi de 7 Mai) aveau în CV mai multe recomandări pentru Cupa Campionilor. Ne place și de Șumudică, nici lui nu i-o fi fost ușor.

Veniți, dragii noștri Mourinho sau Guardiola, să fiți mari antrenori în Liga 1, o competiție deschisă cu adevărat tuturor provocărilor! Hai România!

 

(312 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.