Home / Șut şi ţară / Jos sistemul competițional!

Jos sistemul competițional!

Zoom

Ce a fost a fost, ce va fi va fi, azi e azi, mîine-i mîine, primăvara nu-i ca toamna, să fie bine ca să nu fie rău. Deci să trăim în prezent. Ne păstrăm pentru săptămîna următoare, cînd vom comenta cum a fost Viitorul. Nici trecutul, se știe, nu mai este cum era odată. Azi, luni dimineață, tinerii unui club înființat recent de Gheorghe Hagi pe malurile bătrînului Pont Euxin sînt (ca și) campioni. Iar venerabilele multititrate Steaua și Dinamo își dispută ingrata poziție secundă. Vom comenta mai pe larg aceste diverse aspecte, v-am promis. A mai rămas doar o etapă, mai aveți puțintică răbdare, stimabililor!

Pe moment (astăzi, luni, vă ziserăm), ne gîndim la tinerețe și la, boala noastră, sistemul competițional. Aia cu tinerețea ne-a venit, ați ghicit, de la Gică Hagi. După meciul cîștigat cu Craiova, nea Gică a recunoscut meritele mai puriului său adversar, nea Gigi Mulțescu, care a băgat și dînsul mulți puștani în echipă (unora li s-a părut suspect – sînt vorbe). Dar ce-am reținut din Discursul Regelui a fost un insistent elogiu al tinereții. Cu modestie, cumpătat, păstrînd proporțiile, și-a comparat Viitorul cu Ajax – ăia care, cu o medie de vîrstă sub 22 de ani, i-au ciufulit pe Lyon (4-1) în semifinalele Europa League. Corect, bine subliniat, Majestate, ați făcut fapte mărețe la Academie și la Ovidiu, fără mișto! Ei, da’ ce vă faceți matale, Gică, dacă Viitorul ajunge în Champions League (ceea ce vă dorim din tot sufletul) și dă peste Juventus? Juventus înseamnă tinerețe, nu-i așa? Ăștia îl au în poartă pe moș Buffon, iar băieții din tripleta defensivă Barzagli-Bonucci-Chiellini, împreună, depășesc binișor suta de ani. Au toți o căutătură feroce de oștean hîrșit, deșcă bătrînă, trecută prin războaie grele. Doar cînd îi vezi te sperii. Zău, tare curioși am fi: mînjii de la Viitorul ar putea măcar să miște pe lîngă asemenea gloabe bătrîne? E cunoscut, tinerețea nu e neapărat o virtute, la fel cum nici bătrînețea nu e neapărat un păcat. La o adică, însuși Regele era un moșneag de 35 de ani cînd ajungea la Europenele din 2000. Dacă îngăduiți un sfat, Majestate: cumpărați și niște bătrîni! Adeseori, găina bătrînă face Cupa bună.

Iar cu sistemul competițional e cum vă tot ziceam. Se vede acum: play-off/play-out nu rezolvă mare brînză. În play-off, cu CFR în insolvență, s-a pus doar problema titlului. S-a simplificat și asta repejor – Astra, Craiova și Clujul au făcut mai mult pe arbitrele. Ce să mai zicem de play-out… Îs patru echipe ca și salvate și numai alte patru care s-au bătut ca disperatele, agățate de un pai, pentru evitarea celor trei locuri retrogradabile – trei paie la patru măgari. Mare spectacol, n-avem ce zice… Trei echipe din play-off, patru din play-out, total șapte, adică jumătate din Liga 1 și-a încheiat socotelile cu mult înainte de ultima etapă. Puteau să plece deja în vacanță.

Atunci de ce n-am avea și noi, nene, un campionat obișnuit, ca la alții, mai puțin ambițioși, ca-n Bundesliga sau Premier League, unde Darmstadt era să ne strice petrecerea la Bayern dacă nu ratau un penalty fraierii, unde niște no name de la Southampton ni i-au încurcat pe Liverpool (0-0 pe Anfield)? Nu se poate, frate. Pen’ că noi, românii, e mult prea deștepți.

Asta e. Să vedem, cum ziceam, ce ne mai rezervă Viitorul.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.