Home / Serial killer / Jurnalul de călătorie prin viață al unui comediant deprimat

Jurnalul de călătorie prin viață al unui comediant deprimat

Zoom

Folosind aproximativ aceeași formulă din Seinfeld sau Curb Your Enthusiasm, Louis C.K., actorul, scenaristul, regizorul și producătorul show-ului Louie, duce și mai departe ideea de autobiografie ficțională (Louie, 40 și ceva de ani, e tot comediant, în clubul de stand-upComedy Cellar din New York), într-un serial cu scheciuri și scurtmetraje asamblate în episoade cu structură liberă, fără continuitate sau coerență, și puține personaje recurente: doar cîțiva colegi de scenă, Ben, doctorul său, farsor incorigibil (Ricky Gervais, într-un rol caracteristic), sau Pamela, mama partenerului de joacă al fiicelor sale, deziluzionata sa prietenă care, în primele sezoane, refuză să-i fie iubită, apar din cînd în cînd.

Departe de formatul tradițional al unui sitcom, diferit față de toate celelalte show-uri TV, serialul ăsta transcende genurile: nu e nici comedie, nici dramă – e un fel de piesă tragi-comică în mai multe acte, unele dintre ele geniale (exemple: episoadele „God” și „In The Woods”). Foarte bine filmat, amestecînd pe diferite tonuri secvențe din trecut, frustrări cotidiene și scene de stand-up,Louie developează crud, cu o sinceritate brutală, ofensatoare chiar, fără jenă sau compromisuri, realitatea vieții urbane moderne.

Să spui glume publicului nu e o meserie ușoară; știți butada aia, umoriștii sînt cei mai triști oameni din lume? Louie, mizantropul demoralizat cu un simț al umorului bolnav și o relație hatehate cu lumea distrusă din jurul său, ține un jurnal de observații amare care se învîrtesc încontinuu, ca un cîine după coadă, în jurul situației sale de părinte divorțat, tată a două fetițe. Singura sa răzbunare e să se descarce în momentele de stand-up, atacînd cu o ironie viscerală, cu un sarcasm ultimativ, temele sale preferate (părinți vs copii, divorț, sex, masturbare, îmbătrînire), umplîndu-le de sînge: după ce a terminat subiectul, n-a mai rămas nimic din el – zace gol, inert, într-o baltă de la marginea rigolei.

Dacă-ți dorești un show care să te facă să rîzi și să uiți de probleme, Louie nu e pentru tine: umorul său întunecat, vulgar ostentativ, devine la un moment dat obositor, te deprimă, te încarcă cu angoase. Dar, dacă vrei să te sinucizi, serialul ăsta e catalizatorul cel mai potrivit: anumite episoade te vor ajuta să iei foarte repede decizia aia.

Louie, 2010-2015, comedie depresiv de neagră, creat de Louis C.K., difuzat original de FX, disponibil pe Netflix.

(488 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.