Home / Şoapte / Klaus cu Liviu și Codruța sînt gata să-și dea mînuța

Klaus cu Liviu și Codruța sînt gata să-și dea mînuța

Zoom

Între o achitare plină de învățăminte și un nou dosar la DNA, Ludovic Orban a îngenuncheat în poziția capră și a dat cu fruntea în clăparii de schi ai lui Iohannis. Așa a ajuns lucrul bine făcut să se trezească propus la președinție de PNL fără să fie măcar întrebat. Așa a crezut Orban că trebuie interpretate concluziile DNA și există traducători care-i dau dreptate. Iohannis, însă, n-a rezonat. La fel ca organismele primitive, care au nevoie de timp ca să simtă durerea sau să afle că au murit, președintele a intrat în procedura de reflecție. E nevoie de mai multe week-end-uri ca să iasă din bucla gîndirii pas cu pas, așa că Ludovic a rămas sunînd la ușă cu cadoul în mînă.

Ca să ia Iohannis al doilea mandat, se cere un cumul de condiții. Pe lîngă susținerea PNL, e nevoie și de susținerea USR, și de susținerea #rezist, și, mai ales, de susținerea SRI-DNA. În plus, e nevoie ca binomul Kövesi-Dragnea să asigure noncombatul. Adică șefa DNA să nu intre în cursă, iar Dragnea să fie candidatul PSD. Iohannis poate să cîștige doar dacă ajunge în turul doi și dreapta se coalizează împotriva PSD. Dar ca să ajungă acolo trebuie ca PSD să nu cîștige din primul tur, adică să meargă cu un candidat terminat din start, cum ar fi Dragnea. Apoi, chiar dacă PSD vine cu Dragnea, Iohannis trebuie să se asigure că intră în turul doi, ceea ce nu e evident dacă intră în cursă și Kövesi, care ar divide voturile dreptei și ar lua cota cea mai mare din susținerea străzii.

Prin urmare, propunerea lui Orban îl și încîntă, dar îl și încurcă pe Iohannis. Pe de o parte, are dovada obedienței politice a PNL și garanția că va fi candidat. Pe de alta, îi atrage atenția șefei DNA asupra lui. Un candidat e un potențial suspect pentru instituție, iar dacă doamna K. vrea să candideze, sentința aia cu falsul și uzul de fals în dobîndirea casei din Sibiu poate reveni pe tapet. Ca să aibă liniște, Iohannis trebuie să aibă ce-i oferi. Nu numai refuzul revocării cerute de Toader – asta se subînțelege –, ci, poate, poziția de procuror european.

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Eu stau si ma întreb: a auzit-o cineva pe madam vorbind limbi straine? Cred ca e fundamental pt functua aia. Si ma scuzați, dar eu am impresia ca ‘mneaei, ca om, e asaaaaa… cam proasta.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.