Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / La Cisterna, sub pămînt s.r.l., iarna e ca vara

La Cisterna, sub pămînt s.r.l., iarna e ca vara

Zoom

Am trecut Dardanelele înfofoliți și băgîndu-ne degetele-n ochi din cauza ceții. Era un frig de trecea prin puful de pinguin ca prin brînză. De aia, la coborîrea în Stambul, nu ne mai ardea de nici o plimbare. N-ar fi fost mai bine într-o cafenea, cu o narghilea alături, cu o cafea de la mama sau tatăl ei, să moară iarna dușmanca de ciudă? Dar programu-i program, iar turistul e sub vremi, nu-i de capul lui.

Așa că am luat-o pe traseul oficial, și dă-i cu Topkapî, tocmește-te pe Bulevardul aurului, descalță-te atît la Moscheea Albastră, cît și la Sfînta Sofia, și tot protocolul. Noroc că nu aveam ciorapii găuriți și m-am putut pelerina liniștit la locurile sfinte. Buun, dar toate astea le știam, că le văzusem în toate ghidurile de călătorie. Și unde pui că, lîngă mine, era un soi de Dan Puric avant la lettre: îi bombănea pe turci de le mergeau fulgii. Ba că-s păgîni, ba că ne-au rușinat domnițele, ba că-s neam de asiatici canibali, ba că-s de la coada vacii. Iar cînd a dat de icoana Fecioarei cu pruncul, înconjurată de hieroglife, mai-mai să-l pocnească amokul.

Și numai ce ieșim epuizați de la Hagia Sofia, că gazdele ne fac cu ochiul și, în șoaptă, ne întreabă dacă n-am pofti să vedem Cisterna, Yerebatan Sarnıcı. Să spui nu era o impolitețe, să spui da era o minciună. Am ales minciuna, rugîndu-ne lui Allah să nu dureze mult și să nu trebuiască să ne descălțăm a treia oară. Intrarea era modestă, o ușiță neînsemnată, iar niște scări de lemn duceau undeva, jos. Iar din depărtare, se auzea niște muzică de Bach. „Mamă, ce kitsch!“, îl aud pe comentatorul sălbatic, comentînd printre dinți. Și asta a fost tot, căci, brusc, am ajuns în fața unei păduri de stîlpi de piatră, în total 336, înalți de aproape 10 metri, uniți prin arcade, luminați discret cu spoturi roșii și verzi, și toți scufundați în apă. Un soi de labirint deschis, prin care întunericul și liniștea unduiau tainic… Ne-am urcat în bărcuțe și, fără o vorbă, am pornit-o aiurea spre nicăieri. Pe sub barcă treceau roiuri-roiuri de peștișori albicioși. Sînt orbi – ni s-a explicat –, n-au apucat niciodată lumina zilei. Și cum înaintam agale, vorbele se stingeau și o neliniște grozavă creștea în jur. Am trecut de stîlpul lacrimilor. Guralivul critic a întrebat cine pe ce plînge. I s-a răspuns că reprezenta lacrimile primilor creștini. „Probabil că aici se ascundeau de turci!“ – a îndrăznit cîrcotașul. Un zîmbet îngăduitor l-a întîmpinat. Pe vremea aceea, creștinii de-abia scoteau capul în lume… iar turcii erau departe. „Întrebați-l pe împăratul Iustinian!“ În zonă au existat cam o sută de astfel de „cisterne“, iar aceasta e cea mai mare. Cu 9.800 mp și o capacitate de 80.000 mc, Basilica de sub apă ne-a ocupat cam o oră la cub din viață. Iar cînd, în capăt, hăt, am dat de capul întors al Meduzei, liniștea a fost așa densă, că auzeai peștii foșnind sub ape. La ieșire, cîinele de pază al creștinătății era căzut rău pe gînduri. Pînă la sfîrșitul excursiei, n-am mai auzit nici un mîrîit la adresa turcimii. Mai ales că păgînii puseseră mîna și au reparat-o cu sîrg, de mai multe ori, începînd din 1723, la îndemnul sultanului Ahmed al III-lea. Și-a notat într-un carnețel și numele arhitectului, Muhammad Agha din Kaseri, să nu-l uite.

Cam asta ar fi. Am revenit, ­cîțiva ani mai tîrziu, tîrînd o fată care se împotrivea cu nepăsare iubirii mele înflăcărate. Ea nu voia dragoste, voia prietenie… Ei, las’ că-ți dau eu prietenie! Am îndesat-o, împotriva voinței ei, sub pămînt, și am plimbat-o cît ne-au ținut vîslele pe traseul cunoscut și, în sfîrșit, am întors-o din drum. Noaptea, la hotel, a avut loc o îmbîrligare năprasnică. În zori, fata s-a trezit strigînd: „Gorgona, Meduza!“.

– Stai binișor, nu-i Gorgona, Eu sînt.

 

Sfaturi: De vizitat în grupuri mici. Asigurați-vă că e barca inclusă-n preț. Întrebați cînd dau drumul la muzică. Firește, locul e înconjurat de comercianți gura­livi, dar, după ce ieșiți la lumină, nu-i mai pasă nimănui.

(370 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.