La vita è belita

Zoom

Jurnalul lui Matteo Renzi (premier demisionar al Italiei)

4 decembrie 2016

Dragă jurnalule, italienii mi-au respins referendumul pe teme constituționale. Asta e, ce pot să fac? Așa se întîmplă cu toate marile idei ale omenirii. Uită-te la pizza, de exemplu: la început o mîncau doar săracii, acum nu găsești cîrciumă în Bușteni care să nu o aibă în meniu. Nu-mi rămîne decît să sper că ideile mele vor fi cîndva la fel de populare ca pizza. Mai puțin pizza cu ananas. Cine e idiotul care s-a gîndit că cineva ar vrea să mănînce așa ceva?

5 decembrie 2016

Am mers azi la întîlnirea săptămînală a grupului de terapie pentru premieri demisionari. David Cameron a plîns tot timpul, n-am putut să ne înțelegem cu el. Victor Viorel Ponta, în schimb, ne-a împărtășit tuturor revelația lui. Dacă vrei să cîștigi niște alegeri sau un referendum, cea mai mare greșeală pe care poți s-o faci e să le oferi oamenilor mai multe opțiuni de vot.

6 decembrie 2016

Încep să cred că rezultatul votului a fost influențat major de poezia emoționantă recitată de Celentano în episodul special din Las Fierbinți, difuzat pe 1 decembrie. Ceva din versurile lui infantile i-a mișcat pe italieni și i-a determinat să voteze “Nu” la referendum. Et tu, Celentano? Et tu?

 

 

 

Jurnalul lui Cristian Tudor Popescu (critic)

4 decembrie

Dragă jurnalule, mă uit la ce se întâmplă în lume și mi-e scârbă. Mi se face silă de politicienii populiști, care au câștigat teren în ultimul timp în detrimentul partidelor mainstream. În primul rând, nu-i înțeleg pe acești oameni. Oare ce-o fi în capul liderilor populiști atunci când le spun oamenilor ce vor să audă? Adevărata putere o ai dacă zici chestii neplăcute, incomode, care-i fac pe oameni să tresară și să se întrebe: ”De ce lumea e atât de crudă? De ce e societatea nedreaptă? Cum pot uita aceste imagini sângeroase și violente? Cine e omul ăsta care ne vorbește și de ce-a venit el în trening într-un studio de televiziune?”.

5 decembrie

Uite că a luat-o și Italia pe calea populismului. Premierul Matteo Renzi și-a dat demisia. Se alege praful de UE. Poate că ar trebui să mă fac și eu lider populist. N-o să-mi fie greu să le zic oamenilor ce vor să audă, doar am scris ficțiune la viața mea, însă o problemă tot am: unde găsesc eu un artist capabil, care să-mi deseneze pe față un zâmbet autentic, care să nu pună câinii pe fugă?

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Draga Matteo,
    ca sa nu ramii ne-raspuns la intrebarea cu ananasu’ in pizza iata faptele:
    Hawaiian pizza (caci despre ea e vb.) a fost „inventata” acum mai bine de 50 de ani in Chatham, ON de doi frati (Sam si Nick Panopoulos). Si ca sa fie „truly canadian” i’au pus si „canadian bacon”. Este pizza favorita in tot commonwealth-ul (poate mai putin UK).
    Daca e sa gasesti o idiotenie uitate la „Hawaiian Burger” inventat de aceiasi frati.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.