Home / Raport despre starea ficţiunii / Lecția de viață din partea unui bărbat din Teleorman: Muncește, deși nu are nici un chef

Lecția de viață din partea unui bărbat din Teleorman: Muncește, deși nu are nici un chef

Zoom

Un bărbat de 45 de ani dintr-un sat teleormănean a ținut să arate lumii întregi că obstacolele pe care ți le scoate în cale viața nu înseamnă nimic dacă vrei cu adevărat să muncești. În timp ce unii oameni sunt perfect apți de efort, dar preferă să trăiască din ajutorul social, eroul nostru pune osul la treabă, deși n-are absolut nici un chef și-i e o lehamite de nu vă puteți imagina.

Oricine trece pe drum îl vede dând cu sapa la el în curte și afișând o silă de nedescris. Îți dai seama de departe că n-are nici un chef: se uită mereu în stânga și-n dreapta și parcă așteaptă să apară un vecin cu care să stea de vorbă. Bărbatul continuă totuși să lucreze. Vrea parcă să ne arate tuturor că nici un handicap nu-i insurmontabil atunci când vrei să muncești cinstit.

”M-am panicat puțin atunci când am văzut că n-am chef”, mărturisește eroul, care, chiar dacă n-are capă, poartă o superbă ipingea pe care și-a aruncat-o neglijent pe umeri, întrucât nu-i era aminte să o așeze cum trebuie. ”Cu greu m-am urnit din pat. Marele meu noroc a fost că nu era nimic interesant la televizor. Fără teleshopping-ul ăla, nu cred că aș mai fi pus vreodată mâna pe sapă”, mărturisește bărbatul, care a spus că se apucă foarte greu de muncă, însă pe urmă îi vine incredibil de ușor să facă o pauză.

”Mi-am dat seama că la asta mă pricep cel mai bine. Să fac pauze. Dacă s-ar scoate bani din așa ceva, aș fi milionar. La fel de ușor cum driblează Messi pot eu să mă întrerup din muncă și să-mi aprind o țigară. Și nu oricum. În mai multe feluri. Cel mai spectaculos a fost atunci când tăiam lemne și m-am decis să fac o pauză fix în timp ce țineam toporul deasupra capului. I-am dat drumul brusc și mi-ar fi spart țeasta dacă nu aș fi dispărut repede-n șopron, să-mi pun un pahar de vin.”

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.