Home / Șut şi ţară / Liga 1, victimă la Tineriadă

Liga 1, victimă la Tineriadă

Zoom

Despre Olimpiadă, săptămîna viitoare. Acum e prematur să ne pronunțăm. Sigur, eram obișnuiți cu succese previzibile încă din primele zile. Din păcate, lotul de gimnastică nu s-a calificat, iar ăla de caiac-canoe a fost exclus. Am fi avut deja cîteva medalii arvunite, cu Nadia și cu Ivan, chiar dacă n-ar mai fi chiar la prima tinerețe sportivă. Rămîn ceea ce sînt: niște uriași campioni, greu de egalat în viitorul previzibil.

Noi rămînem cu ale noastre, cu fotbalul, inegalabilul sport cu bășica rotundă. Aici, la noi, în “fenomen”, o știre ne-a reținut atenția: CNCD a fost sesizat în legătură cu obligativitatea echipelor din Liga 1 de a ține permanent în teren un jucător sub 21 de ani – o altă aiureală promovată de noua FRF. Demersul contestatar ni se pare corect, nu mai intrăm în toate detaliile tehnice. Jucătorii maturi au de ce să se simtă discriminați – un loc de muncă din 11 rămîne ocupat pe criterii extracompetitive. Antrenorii, mai nasol – își bat capul, fac permutări mentale ca să-și țină un june în teren. Iar conducerea de la cluburi, și mai și – nu știe cum să mai vîndă/cumpere jucători, ca să respecte regulamentul ăsta, da’ să aibă și performanță, ca să se mai încropească cu bănuțu’ din drepturile TV sau, Doamne-ajută, de la UEFA. Pe scurt, stimați cetățeni, e haos. Cum ne place nouă. Dacă onor conducerea FRF chiar voia să promoveze tineretul, păi atunci putea să acorde niște bonusuri financiare echipelor care folosesc jucători sub 21 de ani. Cum ar fi, bunăoară, Viitorul sau Dinamo, bravo lor, niște modele!

Cine ar refuza tinerii în echipă? Doar cretinii, moșii expirați. Tinerii au curaj, energie și, chiar cînd greșesc (trebuie să mai și greșească!), au timp să-și repare greșelile, timpul e de partea lor. Evoluția lor nu poate fi dictată prin măsuri administrative. Ați auzit, probabil, de Dobrin, Balaci sau Hagi. Toți jucătorii ăștia au debutat la vîrste precoce și au jucat ca titulari, la echipele lor, cu mult înainte de a împlini 21 de ani. La fel ca ei, atîția alții, poate că nu atît de renumiți. N-a fost nici o federație să-i impună în 11-le de bază. Valoarea, vorba aia, corect, n-așteaptă numărul anilor. Se dovedește pe teren, pur și simplu.

Avem la noi, în campionat, atîția bătrîni valoroși – de la, să zicem, Sânmărtean pînă la Cernat. Chiar ne gîndeam la o propunere: fiecare echipă să aibă un jucător de peste 35 de ani, în numele idealului de reconversie profesională, de la fotbalist la antrenor/director sportiv/impresar/etc., ce-o mai fi. Da’ mai bine ne abținem, să nu le dăm și mai multe idei corecților politici de la FRF. După aiureala cu tinerii under 21 se poate merge, de ce nu, și mai departe. Toate cluburile din Liga 1 vor fi obligate să aibă pe teren o femeie și o persoană cu dizabilități evidente în manevrarea balonului.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. sau de ce nu,un refugiat sirian sau cel putin un negru?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.