Home / Șut şi ţară / Liga 1/2

Liga 1/2

Zoom

Șase, vine play-off-ul! Of, oof, off, oful nostru rămîne același. Nimeni nu reușește să ne explice convingător de ce se înjumătățesc punctele. De ce o victorie, în sezonul obișnuit, ajunge să valoreze doar la jumătate, pe lîngă o victorie similară, în play-off/play-out? Adică, să zicem, Dinamo i-a bătut pe Steaua de 1,5 puncte, în iarnă, dar Steaua poa’ să-i bată pe Dinamo de 3 puncte, în primăvară. E aiurea. Măsura asta ar stimula, cică, spectacolul. Da’ spectacol e și atunci cînd o candidată la retrogradare, disperată, încurcă o ditamai pretendenta la titlu, ori măcar la Cupe. Se poate vedea prin campionatele așa-zis “civilizate”, către care, nu-i așa, tindem. Ăia n-au play-off/play-out. Doar noi, Belgia Orientului, o insulă de latinitate, un fel de Cipru, am adoptat sistemul ăsta, de dăștepți ce sîntem. Dacă vor unii o Europă cu două viteze, atunci ne-am făcut și noi o Ligă tot cu două viteze, una de play-off, alta de play-out. Păi, mai bine, de dragul spectacolului, nu mai înjumătățeam punctele. Făceam direct o Liga 1 cu șase echipe și o Liga 1B cu opt formații. Ce dreptate e asta? Tot amărîții din zona inferioară vor munci cu patru meciuri mai mult decît barosanii care se lăfăie acum în fruntea clasamentului.

Numai șase-s norocoase, s-a mai dat poanta. Ca toată lumea, zicem și noi că astea șase echipe din play-off sînt tot ce se putea nimeri mai bine din campionatul nostru. Care va fi numărul cîștigător e greu de zis. Viitorul are echipă, are valoare, pe Hagi cel Mare, experiență nu (prea) are. FCSB are un lot serios de jucători, da’ mai puțin antrenori și conducători. CFR, cu talent și experiență, e în insolvență. Poezia campionatului băștinaș se poate desfășura și mai departe, în proză. Cu Craiova și Dinamo, echipele unor frumoși suporteri, dar intrate cu mari emoții în Top 6. Și cu Astra, delirul unui nebun ca Șumudică, pe picior de plecare din balamucul neplății salariilor.

Dincolo de slăbiciuni, toate șase vin cu argumente serioase. Viitorul – deoarece viitorul e al tinerilor conduși de domnitorul Gică cel Bătrîn. Steaua – pentru a infirma beția mistică a lui Gigi și fumurile lui Meme & Reghe, ca la Zürich. CFR – fiindcă, la noi, pe primul loc e insolvența. Craiova – pen’ că numai la noi în Oltenia se pomeni ca juveții să ia titlul cu un mare dinamovist (Mulțescu) pe bancă. Dinamo – pentru fanii milițienilor care se luptă cu jandarmii. Astra – ca să strălucească tot Astra, nu Steaua, pardon, FCSB.

Avem play-off/play-out, c-așa au hotărît cei de sus. Asta e, mai departe om vedea. Doamne, ocrotește Liga 1 la români!

(312 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.