Home / Șut şi ţară / Liga Campionilor, interzisă esticilor!

Liga Campionilor, interzisă esticilor!

Zoom

Fotbalul, vorba aia, e viața noastră. Dar, pe lîngă fumat sau băut, ne recunoaștem și alte vicii. De exemplu, (geo)politichia. D-aia ne preocupă faptul că deja s-a constituit o Europă cu două (înspre trei) viteze. Te uiți pe harta cu participantele la sferturile Champions League: sînt trei din Spania, două din Germania și cîte una din Anglia, Italia și Franța. Practic, reprezentantele celor mai bune campionate de pe continent. Desigur că englezii, ca pondere, poate c-ar fi meritat mai mult. Totuși, se știe că așa-s ei, în fazele superioare ale competițiilor – fac Brexit, se concentrează pe Premier League, unde stau cu curu’ pe grămezi de marafeți, în superba lor izolare insulară și arogantă.

Pînă mai ieri-alaltăieri, în sferturile Campionilor mai ajungeau și reprezentantele unor campionate mai puțin faimoase – de la Portugalia (au luat chiar trofeul, cu Porto al lui Mourinho), trecînd prin Olanda, Belgia sau Elveția și ajungînd pînă-n Turcia sau Ucraina. Astăzi, canci, mai din părți. Europa Campionilor se restrînge la echipele celor mai tari campionate. Interesant, coincidență, inclusiv în Europa League, un fel de Divizia B a performerilor, tot barosanii și-au trimis, exceptînd Italia, cîte o echipă. Pe lîngă ele s-au mai strecurat Beneluxii de la Ajax, Anderlecht, Genk și, ciudățenie, turcii de la Beșiktaș. Europa League, da, e ceva mai permisivă.

Normal că puterile din UEFA nu-s tocmai aceleași ca alea din UE. Constatăm însă că, de la an la an, decalajele se adîncesc. Cei mari cîștigă lejer, ăia mai mici se mulțumesc cu firimituri de la masa bogaților. Ce facem noi, românii, în acest context? Păi, ca de obicei în istorie, ne adaptăm.

Se merge pe ideea unei Europe cu două viteze? OK, frate, păi atunci ne facem și noi o Românie cu două viteze – cu play-off/play-out! Am înfăptuit, dăștepți, acest proiect. Ba, mai mult, îl rafinarăm. După ultimele rezultate din campionat, doar trei din șase echipe mai luptă pentru titlu, iar patru din opt pentru evitarea retrogradării. Nu propun ei atîtea viteze cîte sîntem noi în stare să născocim! Pe lîngă asta, mai trebuie să vină și un Gigi Becali, care deunăzi declara că are un vis și nu se lasă – Steaua în finala Champions League!!! Ne-a plăcut, pe bune, Dumnezeu să-l aibă-n pază. În contextul actual, cînd mai-marii Europei ne umilesc pe noi, cei mici, frate, chiar merită să-ți urmezi visul, oricît de nebunesc ar fi.

De exemplu, pentru început, ce-ar fi să-i snopim pe nenorociții de la Danemarca, care avem mare boală pe ei, mă-nțelegi? Hai România!

(312 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. A uitat cam repede Bekalides de meciurile cu Realul lui van Nistelrooy. Acum ar lua zece, nu cinci.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.