Home / Anticrizul / Luați loc în curte, începe ora de risipă din bani publici

Luați loc în curte, începe ora de risipă din bani publici

Zoom

S-o ia naiba de școală, s-o mănânce câinii, nu? Mai ales că acum e și vacanță școlară, cam ăsta ar fi textul potrivit. Ce se întâmplă însă când replica aparține nu elevilor, ci autorităților locale care mai trec din când în când pe lângă un corp de clădire în care ar trebui să învețe elevi și își spun în barbă: „Ah, măi, chiar, asta trebuia terminată?”. Păi, nu se întâmplă nimic, evident. Și nu se întâmplă nimic cu o perseverență remarcabilă chiar și pentru autoritățile locale din Suceava unde, de mai bine de zece ani, una dintre clădirile unei școli stă și așteaptă niște țevi și fire, astfel încât investiția de peste 3,8 milioane de lei să nu fie o nouă lecție de risipă.

În urmă cu zece ani era nevoie de școli. În urmă cu nouă ani, la fel. Astăzi, ai naibii ahtiați după carte, tot mai e nevoie de școli din simplul motiv că încă nu am reușit să le facem. Dar, meschini din fire, am mai găsit o modalitate prin care să tocăm nervii: în unele locuri, cum se întâmplă la Colegiul Tehnic Rădăuți, școala s-a făcut fiind terminate lucrările în proporție de 90%, dar clădirea stă închisă. De sanchi, așa, ca să vadă copiii unde ar putea învăța, dacă cineva chiar ar avea interesul ca ei să învețe.

Concret, situația este în felul acesta deja de mai bine de zece ani. În 2006, Ministerul Educației  a plătit peste 800.000 de euro pentru un corp nou de clădire la Colegiul Tehnic Rădăuți din județul Suceava. Minune mare, lucrarea s-a terminat la timp. La fel cum tot face iarna, și Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost luat prin surprindere de faptul că s-a respectat la virgulă tot contractul și, de buimaci ce erau, nu au mai plătit. S-a lăsat cu procese, ISJ a plătit în cele din urmă toată suma plus penalizări, dar școala este a nimănui pentru că, deși construcția e finalizată, nu este racordată la utilități. Asta, deși se află în mijlocul orașului, printre blocuri care au toate cele de trebuință. Până atunci, 1.500 de elevii învață pe schimburi, ca la fabrică.

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.