Home / Scriitori / Mai pleacă o dată fiul rătăcitor?

Mai pleacă o dată fiul rătăcitor?

Zoom

Un distins scriitor mă întreabă dacă știam că Daniel Cristea-Enache a desființat, într-o cronică din Viața românească, volumul de poeme Amintiri din rai, pentru care Emil Brumaru a primit premiul USR-Manolescu. Auzisem de la altcineva, prin tîrg, dar nu citisem cronica. I-am răspuns deci că eram oarecum la curent. Adică știam! – trage  concluzia interlocutorul meu.

Același distins scriitor mi-a spus că, acum vreo trei săptămîni, N. Manolescu lăudase pe larg în România literară această carte cu 55 de poeme inedite a lui Brumaru, pe care a tocat-o mărunt D. Cristea-Enache. Despre cronica lui N. Manolescu nu știam, fiindcă nu mai pierd vremea cu această publicație de răfuieli cu scriitorii care a devenit România literară. Dar cum cred în libertatea de opinie a criticilor literari, îi spun scriitorului că e dreptul lui Cristea-Enache să nu-i placă un volum de Brumaru, cu atît mai mult cu cît încă tînărul critic l-a evaluat de mai multe ori pînă atunci pe autor ca pe un mare poet. Încît, dacă nu i-or fi plăcut criticului poeziile din această carte, căreia i-a lăudat, totuși, înfățișarea, ce era să scrie?!

Bănuiam unde bătea scriitorul, vechi cunoscător al lumii noastre literare, dar n-am vrut să dau glas acestor bănuieli. Mai ales că Daniel Cristea-Enache face parte din grupul de literați care-l sprijină pe așa-zisul președinte al Uniunii Scriitorilor, N. Manolescu, inclusiv în materie de excludere din USR a scriitorilor care au participat la alegerile din ianuarie 2016, din care a rezultat o nouă conducere a Uniunii, și din acest an, cînd noua conducere a fost reconfirmată.

După părerea scriitorului, criticul Cristea-Enache urmărește ceva, fiindcă acum cîteva luni l-a făcut praf  într-o cronică și pe șeful filialei din Alba a USR, poetul Aurel Pantea. Și ce urmărește? – fac eu pe niznaiul. Cum ce urmărește? Să-l scoată din pepeni pe Manolescu! Și să facă pe disidentul critic față de politica literară a președintelui ilegal al USR, din a cărui grupare și Cristea-Enache face parte. Mai exact, a fost cooptat în ea după ce criticul care a făcut de doi bani Istoria… lui N. Manolescu s-a întors, în calitate de fiu rătăcitor, la România literară condusă de același Manolescu. Or, mai nou, criticul tînăr pentru care s-a tăiat vițelul cel gras pare dornic să semnaleze că a pornit pe alte cărări decît cele pe care umblă patriarhul acestei grupări. O fi pornit, îi spun scriitorului, dar dacă pentru asta face carne de tun dintr-un volum al lui Emil Brumaru, mă tem că nu și-a găsit cea mai bună cale.

(1324 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.