Home / Raport despre starea ficţiunii / Mai rău ca pe vremea Securității: Poliția are o rețea de informatori care se duc repede să toarne dacă îi tâlhărește cineva

Mai rău ca pe vremea Securității: Poliția are o rețea de informatori care se duc repede să toarne dacă îi tâlhărește cineva

Zoom

Teamă și stupoare în rândul cetățenilor români, după ce un atac recent al hackerilor a scos la iveală proporțiile statului polițienesc. Se pare că Ministerul de Interne a dezvoltat în ultimii ani o adevărată rețea de informatori, gata să dea cu subsemnatul dacă vreunuia dintre ei i se pare că cineva i-a furat portofelul sau că un interlop i-a atacat cu sabia o mătușă. E vorba de oameni fără caracter, care ar fi în stare să-și toarne și cel mai bun prieten dacă acesta din urmă ar da buzna peste el în casă cu toporul și ar încerca să-i crape capul, după ce în prealabil i-a măcelărit toată familia.

Cine poate ști care-s proporțiile dezastrului? Mulți români cred că până și în grupul lor de prieteni există persoane care au dat cu subsemnatul la Poliție ca ultimii delatori, după ce li s-au furat bani din buzunar în autobuz sau un cetățean misterios le-a tăiat cauciucurile de la mașină. Vom afla oare vreodată cine sunt turnătorii care au făcut din România un stat polițienesc și au trimis mii de oameni la închisoare?

Experții sunt de părere că delațiunea face parte din ADN-ul nostru. ”Altfel nu-mi explic de ce un român atacat cu toporul pe stradă merge să reclame la Poliție, în loc să-și vadă de treaba lui. E un topor, oameni buni! Un obiect neînsuflețit. Ți-e frică de un obiect neînsuflețit, parțial metalic, parțial lemnos? Dacă da, atunci e grav. Nu ne mai facem bine. Opriți planeta, vreau să cobor”, a declarat sociologul Darius Pieleanu, de la Societatea Academică din Românika.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Statul, aşa-zis „democratic”, de azi, are mai mulţi informatori decât existau în vremea lui Ceauşescu. Acum sunt 3 reţele de informatori (turnători) : 1. Reţeaua de informatori a poliţiei; 2. Reţeaua securităţii; 3. Reţeaua fiscului, ai cărei informatori te toarnă dacă faci o afacere şi nu dai la stat, dacă construieşti ceva ilegal fără autorizaţie, etc. Nu ştiu dacă toţi sunt plătiţi, dar nişte avantaje tot au.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.