Home / Istorie / Maiorescu cel deștept

Maiorescu cel deștept

Zoom

La 1840, Bucerdea Grînoasă era un sat ardelenesc mic de statură, copleșit de recolte și de păduri, locuit de 856 de români, 327 de unguri, 123 de țigani și 4 nemți. Rar vedeai asemenea bogăție agricolă în țara grofilor și asemenea devotament pentru muncă într-o obște românească. Doina de jale și balada haiducească se împleteau, pe borangicul iilor, cu îndemnurile la unire a ființei românești și cu ideile progresiste ce urmau să se nască la 1848. Într-un asemenea leagăn al conștiinței și hărniciei s-a născut Titu Maiorescu, cel mai înzestrat infirmier al culturii române, păstorul literaturii noastre de debut, omul în a cărui minte au încăput, deodată, modernitatea și politica, patriotismul și cultura, misoginismul radical și pasiunea adulterină pentru unduioasa Mite Kremnitz.

Tatăl viitorului critic, Ioan Maiorescu, era un liber-cugetător iluminist și poliglot, născut din stirpe țărănească, dar hrănit cu spiritul Școlii Ardelene. Un munte de om, cu studii la Viena, Pesta și Blaj, un teolog ajuns la înțelepciunea ateismului, Ioan Maiorescu obișnuia să-și înfrîngă adversarii de idei cînd cu mintea, cînd cu pumnii. Titu l-a însoțit peste tot pe unde slujba l-a trimis și a dobîndit, pe banii Imperiului Austriac și ai Sfintei Coroane Ungare, cunoștințe școlare în cele trei limbi la modă ale Europei: germană, maghiară și franceză.

La Viena, Titu urmează cursurile Academiei Tereziene, un fel de liceu al nobilimii germane, exclusivist și xenofob. Energia țărănească a micului bucerdean-grînos explodează aici pentru prima oară. Titu Maiorescu absolvă școala ca șef de promoție, cu un punctaj nemaiîntîlnit, uimind gazetele și profesorii din metropolă. Urmează, pe plan universitar, ceva fără egal în istoria salturilor academice. În 1857, Titu Maiorescu începe studii la Berlin, iar un an mai tîrziu obține doctoratul în filozofie la Giessen. Anul următor își ia licența în litere și filozofie la Sorbona, apoi un nou doctorat în limba franceză. În 1861, cînd se repatriază, aduce cu el la Iași – pe lîngă soția Klara – două licențe, două doctorate și o lungă listă de conferințe și lucrări publicate în presa academică germană și franceză.

Pe fundalul efortului său școlar și universitar, în țară se derulează evenimentele fondatoare ale României moderne: Revoluția de la 1848, Mica Unire și reformele lui Cuza. Maiorescu vibrează de la distanță, inspiră adînc aerul schimbării și năvălește în miezul societății românești cu energia unui întemeietor.

(5961 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: