Home / Istorie / Maniu salvează Viena și Praga

Maniu salvează Viena și Praga

Zoom

Sub mustața de țăran mijlocaș a lui Iuliu Maniu trepida cauza dacilor liberi și a coloniștilor romani, laolaltă cu militarismul țanțoș al ardeleanului pus pe unire.

În 1915, pe cînd era avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Cluj, Maniu a refuzat să semneze un angajament față de „patria austro-ungară”, așa că a fost mobilizat în armata împăratului. A absolvit școala de ofițeri a Regimentului 36 din Budapesta și a fost trimis mai întîi pe frontul rusesc, apoi pe frontul italian. Viziunea sa de întregitor de neam s-a împăcat greu cu șefia unei baterii din regimentul 14 Artilerie. Să-i bombardezi pe urmașii slavilor în stepa ucraineană mai treacă-meargă, dar să tragi cu tunul prin patria lui Traian și Marc Aureliu, cînd tu ești suporter al latinității, e un chin. Ei bine, acest chin a fost curmat de Maniu printr-o dezertare la vedere. Imperiul Dublei Monarhii pierdea războiul și se destrăma ca un ciorap mîncat de molii. Soldații cehi, slovaci, sîrbi, croați, sloveni, bosniaci, români, ucraineni, austrieci și maghiari dezertau în favoarea ideii de națiune și se repatriau cu armamentul necesar revoluției.

În vara lui 1918, Iuliu Maniu s-a întors la Arad și a pus pe picioare, cu alți fruntași ardeleni, Consiliul Național al românilor din Transilvania, adică un fel de guvern provizoriu românesc al Ardealului, care scăpase de sub controlul austro-ungar. Apoi a plecat la Viena, cu însărcinarea de a aduna soldații români din armata împăratului, de a-i organiza și a porni cu ei spre Alba Iulia. La Viena, însă, locotenentul dezertor Maniu găsește un dezastru. Capitala se afla sub asaltul dezertorilor și al ideilor bolșevice. Pe străzi era haos și violență, părea că Babilonul tocmai a fost cucerit de perși. Maniu a organizat rapid unitățile românești, a luat comanda supremă și s-a prezentat la comandantul militar al Vienei, generalul Von Straeger Steiger, cu o propunere practică. Și, fiindcă locotenentul dezertor dispunea de 60.000 de soldați cu arma la picior, iar armata austriacă abia dacă putea aduna cîțiva sergenți de stradă, Von Steiger a bătut palma. Maniu a preluat controlul asupra Vienei. Și-a instalat cartierul general în clădirea Ministerului de Război și, sub privirile ofițerilor imperiali, a rezolvat situația de pe străzi. Vreme de 55 de zile, Iuliu Maniu și infanteriștii ardeleni au oprit jafurile, au lichidat bandele și au salvat Viena de bolșevism.

Apoi, Maniu a trecut la salvarea orașului Praga, pe care l-a ocupat cu trupe românești și l-a protejat de forțele loiale Austro-Ungariei pînă la formarea noilor autorități naționale cehe.

După ce a predat Viena și Praga noilor state naționale, Iuliu Maniu și-a pus armata la drum. Era nevoie de cei 60.000 de soldați în Transilvania pentru ca Marea Unire să se desfășoare pașnic.

(5992 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. O pagina de istorie care nu prea se cunoaste, ‘brava’Catavencilor pentru prezentare, de unde rezulta ca bolsevismul a fost si este strain fibrei acestei natii. Ce traim in prezent sunt consecintele tradarii de neam si tzara operata de degeneratii natiei, care s-au inrolat in slujba unei ideologii bolnave, ‘ciuma rosie’. La buna vedere! Marian

  2. No las` că acum Austria-i plină de miliardari ruși, patroni de hoteluri si restaurante! Acu se trage cu banca nu cu pușca! Austriecii ne fură pe noi și pe austrieci îi fură rușii!
    Păcat de Iuliu Maniu că a murit în închisorile comuniste!

  3. Mai nimic despre asta in cartile de istorie, dar de 1968 al lui Nea Nicu plina paradigma de legende.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: