Home / Istorie / Marea bătălie de la Topraisar

Marea bătălie de la Topraisar

Zoom

Bulgarii au atacat Dobrogea fără hîrtii, adică fără ca o declarație de război să fi fost iscălită. La fel ca în secolul VIII, cînd au năvălit prin albia rîurilor și prin trecători, goniți de pecenegi, la 31 august 1916 bulgarii au intrat în Cadrilater împinși de nemți.

Linia Turtucaia-Silistra-Bazargic a fost frîntă repede, iar generalul August von Mackensen, comandantul forței turco-bulgaro-germane, s-a năpustit cu întregul meșteșug prusac asupra țărănimii ruso-române, care s-a repliat pe redutele de trestii și stuf de pe aliniamentul Canlia-Lipnița-Carormer-Mangalia, apoi pe frontul Rasova-Balta Baciului-Cocargea, Cobadin-Topraisar-Tatlageac.

În ciuda lipsei de experiență și de armament, soldații români i-au lăsat pe nemți cu gura căscată, ba, în cîteva ocazii, chiar cu ochii căscați. Generalul rus Andrei Medarovici Zaioncikovski a adus pentru apărarea Dobrogei trupe proaspete și o lipsă de idei cu adevărat rusească. Între 1 și 21 septembrie, între cele două tabere au avut loc ciocniri sîngeroase, episoade extreme de lașitate și eroism. Bulgarii au luptat cu avînt, făcînd să pălească renumele lor vegetal clădit pe gogonele și castraveciori. Turcii au ținut să șteargă rușinea de la Plevna și au participat la asalturi de bunăvoie, fără să arate că simt în spate vîrful baionetelor germane. Nemții au venit cu schemele lui Clausewitz și cu tunurile lui Krupp, iar rușii cu aerul că și-au uitat puștile acasă.

Românii, însă, au fost eroici. În bătălia de la Topraisar, despre care azi cărțile de istorie nu suflă un cuvînt, soldații noștri l-au făcut pe Mackensen să dea de pămînt cu manualul de ofensivă și să pălmuiască întregul Stat Major. Între 6 și 8 octombrie 1916, toată forța de atac a trupelor bulgaro-germano-turce a fost dezlănțuită asupra micului sat înconjurat de dropii și ciulini. Comandantul poziției, Constantin Scărișoreanu, i-a plasat pe plugarii și cosașii noștri în tranșee etajate, a construit valuri și tuneluri, a plantat sîrmă ghimpată și a concentrat tunurile asupra contingentelor germane. Inamicul s-a izbit de o rezistență care explica victoriile de la Posada și de la Rovine. Infanteriștii și vînătorii de munte au jurat pe drapel că nu vor ceda reduta și, conduși de colonelul Stan Poetaș, vedeta războiului dobrogean, au oprit ofensiva. Vreme de trei zile, Mackensen s-a străduit zadarnic să alunge o mînă de țărani români înarmați cu carabine, care apărau o miriște. După victorie, armata română a abandonat poziția, după un obicei secular pe care nu-l putea încălca tocmai acum.

(5987 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. s

    „…cu aerul ca si-au uitat pustile acasa.” Fabulos, ca toata seria de la inceputul ei.
    Felicitari! Probabil ca datorita gradului de penetrare mult mai mare si stilului exceptional, acest minunat efort va avea un impact mult mai mare decat toate manualele alternative (mai ales ca multi dintre noi am trecut de varsta lor).
    Dragi cititori ai Catavencilor pasionati de istorie (bucuresteni sau nu) calcati o data pragul Muzeului Militar Central. E un desert minunat la ospatul oferit prin aceasta serie. Va garantez ca n-o sa regretati.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.