Home / Serial killer / Marea evadare din credibil

Marea evadare din credibil

Zoom

Cineva de prin birourile în care se aprobă grila de programe Fox, nu se știe cine, a hotărît că, după opt ani de pauză, Prison Break trebuie să aibă neapărat și sezonul 5 (se pare că-i la mare modă revenirea asta, de vreme ce și The X Files, și Twin Peaks s-au scuturat de praf și s-au ridicat de prin coșciuge). Dacă n-ați apucat încă să vedeți ce-a ieșit pînă la urmă pe post, aflați că acțiunea s-a mutat dintr-o închisoare din State în una din Yemen, iar defunctul Michael Scofield este, deloc surprinzător, bine-mersi și se joacă de-a salvat/omorît teroriști ISIS. Cică, la sfîrșitul sezonului 4, în schimbul libertății fratelui și soției, a acceptat un deal cu un agent CIA care și-a făcut propriul SRL de rezolvat crize mondiale: să moară oficial și să se reîncarneze în Kaniel Outis, un consultant personal pe probleme de evadare pentru diverși teroriști, disidenți, spioni care au luat-o razna, încarcerați prin pușcăriile lumii.

Învieri miraculoase s-au mai văzut prin seriile de succes decedate subit. Problema în cazul de față e că serialul care a suspendat logica în primele sezoane, dar măcar a făcut-o spectaculos, în stilul romanelor de aventuri pentru adolescenți cu Papillon și Rocambole, s-a transformat acum într-o copie ștearsă, trasă neglijent la un xerox de campus studențesc. Motivațiile personajelor sînt slabe, acțiunile lor complet neverosimile (toți arabii vorbesc engleză, inclusiv între ei?!), personajele vechi au devenit niște caricaturi a ceea ce erau odată, personajele noi au personalitatea unor manechine plasate în cadru doar pentru decor. Firul narativ e subțire și se rupe des de realitate: cu invențiile sale de Houdini modern, cascadorii neplauzibile în care riscă foarte mult pentru foarte puțin, Michael/Kaniel pare a fi un sinucigaș norocos care n-a murit încă pentru că scenaristul nu vrea asta. Și apoi, cîtă piele trebuie să ai ca să-ți tatuezi toate schemele necesare în zece ani de proiecte de evadare?

Tot ce Prison Break a reușit pînă acum e să evadeze complet din credibilitate, aia puțină pe care o mai avea. Episoadele se derulează pe repede-înainte, în stil Fast and Furious, sărind peste aspectele importante ale poveștii, ca și cum show-ul se grăbește undeva, numai producătorii știu unde. Cel mai probabil, la casieria postului, ca să-și încaseze milioanele pentru care s-a întors.

Prison Break, 2005-2009; 2017- , acțiune haotică, gen thriller de cinematograf de cartier muncitoresc, creat de Paul T. Scheuring, difuzat de Fox.

(511 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.