Home / Minireportaj / Mărimea e fatală

Mărimea e fatală

Zoom

Vineri seară, pe o ploaie câinoasă, prevăzătorii salvatori ai populației în caz de dezastre se pregătesc de acțiune. Întâi apare un Duster dotat regulamentar cu un girofar roșu și trage în stil de mare intervenție în parcarea desemnată de gânditorii programului. La scurt timp își face apariția și vedeta: Centrul mobil de pregătire a populației și a personalului de intervenție, aparținând Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI. Ditamai camionul roșu, care seamănă cu motorhome-ul unei echipe de Formula 1 cu buget mai mic. Totuși, impresionant agregat pentru România.

Dă și Centrul să intre în parcarea care se întinde apetisant la marginea DN1, în buricul stațiunii Sinaia, vizavi de hotelul cu același nume. Buni strategi are DSU: locul are vizibilitate maximă, punând perfect în valoare investiția și având potențial enorm în atragerea populației care trebuie pregătită. Numai că…

Probabil că personalul de intervenție e pregătit la standarde înalte, dar șoferul centrului mobil o fi luat de pe la alte departamente, o fi condus toată viața doar Lăstun… Fiindcă ratează cu brio unghiul corect pentru a putea intra în parcare. 25 de minute se chinuie să poziționeze capul tractor în așa fel încât să intre și remorca supradimensionată după el. Alte 30 de minute se chinuie să scoată centrul mobil din parcare fără să dărâme vreun copac sau fără să afecteze mobilierul stradal. Între timp, DN1 e blocat când pe-o bandă, când pe ambele. Până la urmă, la 21,56 reușește să scoată mastodontul din încleștarea parcării. La 22,02 reușește să întoarcă și să plece spre o parcare mai generoasă, de la intrarea în Sinaia.

Sâmbătă, Centrul mobil al MAI revine. Dar nu mai riscă nimic și se instalează la loc ferit, în spatele hotelului Sinaia. Afișele care chemau populația la pregătire, însă, sunt tipărite din timp, plastifiate și deja răspândite în localitate. Dacă te iei după afișe și te duci la locul indicat acolo, te poți pregăti pentru dezastre doar cu niște maneliști care și-au lăsat deschise ușile Audi-ului cu volan pe dreapta, ca să bucure Salam populația.

Da’ nu-i nimic, a fost un exercițiu util. Am învățat că, dacă populația vrea să se pregătească pentru intervenții în caz de dezastru, nu trebuie să aștepte să-i vină totul mură-n gură. Cel mai bine ar fi să urmărească Centrul mobil al MAI și să-l abordeze doar pe drumuri drepte, la câmpie, unde șoferul n-ar mai avea, poate, probleme cu parcarea.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Poate trimiteti link-ul de articol si la cei direct implicati… sa vada ce poame au angajate!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.