Home / Film / Masacrul texan cu drujba al filmului horror

Masacrul texan cu drujba al filmului horror

Zoom

Nu vă încredeți în ce spun cronicile, prietenii voștri îndeajuns de hipsteri încît au mers la avanpremieră sau, în general, orice ființă umană care a fost expusă la filmul de azi ca Spiderman la muște radioactive. Leatherface nu este o mizerie sinistră care ar trebui dusă în spatele hambarului și ucisă cu o lopată după ceafă. Leatherface este mult mai mult de atît.

The Texas Chainsaw Massacre a fost, la vremea lui, acea haimana plină de tupeu care a pompat sînge proaspăt într-un gen plictisit de vampiri și frankensteini. În plus, măcar în cazul României, era de neacceptat să nu apreciezi un film în care apare o drujbă, fie ea și fără promoție.

Din păcate, avîntul inițial s-a transformat în șirul nesfîrșit de vînturi simple, prea numeroase și prea proaste pentru a mai fi amintite aici. Destul să spunem că Leatherface, psihopatul cu masca realizată din piele umană, a fost silit să ucidă oameni în cele mai tîmpite scenarii imaginate de mintea subumană. Mă rog, e și asta o metodă să motivezi tendințele homicidale.

Mai era nevoie de filmul de față, fie el și un prequel care pretinde să explice misterul și devenirea psihopatului din titlu? Era nevoie ca de un neg păros pe buca unei top-modele care prezintă lenjerie minimalistă pentru Victoria’s Secret.

Simpla idee a demersului ar fi trebuit să apară drept tîmpită, dacă producătorul, în loc să repete gîfîind „Bani, bani, bani!”, ar fi folosit măcar o secundă și două sinapse pentru a analiza realist. Dacă protagonistul tău a devenit întruchiparea diformă a răului absolut, să-i explici transformarea spulberînd astfel aura de mister care îl însoțește alături de zbieretele de groază sau agonie, sună a invitație la fonfleu. Un mister explicat nu mai face nici două parale. Să facem o paralelă: Darth Vader era chintesența termenului de badass în cinematografie pînă cînd George Lucas s-a gîndit să scoată mizeriile de Star Wars I-III. Acum, degeaba mai văd originalele, știu că masca aia neagră ascunde un fost puțoi miorlăit care era supărat că nisipul e aspru și intră peste tot.

Dar bine, Dan, nu se pune, pentru că prequel-urile Star Wars sînt gunoaiele absolute. Da, exact ca și Leatherface. Sigur, pe hîrtie povestea plodului crescut de clanul de canibali și apoi trimis de șeriful răzbunător la azilul de nebuni numai pentru a evada la adolescență, alături de alți trei demenți, doar pentru a ne pune să ghicim care va deveni monstrul fără chip propriu sună bine. Dar hîrtia suportă orice. Răbdarea spectatorului, însă, e mult mai limitată. Și chiar dacă filmul va supralicita și va turna găleți de sînge și kile de carne eviscerată în cadru, rezultatul e doar un exercițiu scîrbos, nicidecum un film demn de urmărit. 

Leatherface. R.: Julien Maury, Alexandre Bustillo. Cu: Stephen Dorff, Lili Taylor, Sam Strike, Sam Coleman.

(954 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.