Home / Scriitori / Mercedesul care făcea și masaj

Mercedesul care făcea și masaj

Zoom

Ion Rațiu își luase din Germania un Mercedes alb cu care a umblat prin țară cînd candida la președinția României. Mașina mergea cu motorină și deasupra botului avea steaua aceea de metal, în trei colțuri, emblema mărcii. Cînd l-a sfătuit cineva să se ducă în campanie cu o Dacie, ca să pară mai de-al locului, bătrînul țărănist nici să n-audă. Își dădea seama că o Dacie i-ar fi adus mai multe voturi decît automobilul pe care-l adusese din Germania, dar el se întorsese în România pentru a propune prosperitatea capitalistă, adică Mercedesul, nu socialismul cu față umană al Daciei cu care umbla Ion Iliescu. Iar concluzia lui era că nu se întorsese în țară ca să mintă lumea ca domnul Iliescu.

Urmașul memorandiștilor avea pasiunea volanului. Îi plăcea și viteza, așa că prefera să conducă el Mercedesul. Șofa atent și nu folosea claxonul. Depășea cu eleganță mașinile care-i ieșeau în cale, adică nu se apropia mitocănește de ele și nu le făcea nici semne cu farurile. Știa ce poate mașina lui, încît n-avea nevoie să apese accelerația pînă la fund cînd voia să treacă de vreun automobil din față.

În timpul expedițiilor sale prin țară, mai de fiecare dată, steaua de metal de pe botul Mercedesului dispărea. O rupea careva, nevăzut, în parcare, ceea ce pentru Rațiu era mai degrabă un semn de bun augur decît un act de vandalism. Cine lua steaua mașinii avea să se laude apoi că era de la Rațiu, le explica el țărăniștilor care mergeau cu el în campanie. După ce se întorcea la București avea grijă ca în locul stelei dispărute să apară una nouă. De cîteva ori a pățit-o și cu capacele roților, care purtau și ele însemnul magic al mărcii.

Singura dată cînd l-au amărît atacurile hoațe asupra mașinii sale a fost în Ardeal, unde nu se aștepta la un asemenea pocinog. Totuși, în pofida reputației istorice a familiei sale, a pățit-o și acolo. Speranța lui Rațiu era ca autorul furtului să fi fost un copil atras de magia stelei, nu vreun fesenist local care voia să se laude la partid cu acest trofeu. După ce Ion Rațiu a înființat Cotidianul, Mercedesul lui alb era parcat în curtea redacției. Steaua era la locul ei, dar mașina tremura în mers, fiindcă i se tociseră amortizoarele motorului. Odată, cînd întîrzia mașina de la Parlament, tot un Mercedes, dar negru, care-l transporta de cînd era deputat, Rațiu cere cheile mașnii sale. Cum aveam treabă la Parlament – nu mai știu de ce –, m-a invitat în mașină. Trepidațiile Mercedesului său mi se păreau mai neplăcute decît onoarea pe care mi-o făcuse patronul ziarului de a mă transporta pînă la Parlament. La care Ion Rațiu îmi spune că nu voia să dea mașina la reparat doar pentru tremurăturile alea, fiindcă Mercedesul îi făcea un masaj gratuit în zonele intime, ceea ce, m-a asigurat, aveam să prețuiesc și eu mai tîrziu.

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.