Home / Șut şi ţară / Mesia nu e neamț, dar îl așteptă cineva pe Mesia?

Mesia nu e neamț, dar îl așteptă cineva pe Mesia?

Zoom

După mica noastră experiență de politică externă, cu Muntenegru, ne-am întors la politica internă a unui campionat de o submediocritate care face din mediocritatea cinstită un ideal. Jucăm un fotbal silnic, mai interesant prin ceea ce se întîmplă pe margine decît pe teren. Căci în timp ce la Steaua, sau cum s-o mai fi numind această echipă, Gigi îl amestecă pe Dumnezeu cu socotelile lui de patron de club care vrea să se chivernisească, Hagi a devenit omul care vinde cu succes pe afară ce a crescut la academia lui, iar Șumudică se agită la Astra, fără ca trupa pe care o antrenează să-i priceapă mesajele de antrenor suspendat.

Așa că Steaua bate echipe mici, dar se bucură de parcă ar fi cîștigat din nou finala cu Barcelona, echipa lui Hagi încearcă să-și acopere pierderile cu cine poate și Astra lui Șumudică vîslește din greu împotriva propriei sale neputințe de a fi măcar un sfert din ceea ce era. În schimb, i-o tragem patriotic neamțului care antrenează Naționala că nu a fost în stare să facă din rahat bici. Că Daum a promis mai mult decît era în stare, cu un optimism de neamț care a mîncat tot soiul de cremvurști la viața lui, încrezător în muștarul care-i face ingurgitabili, asta e una. Dar cînd vezi ce fotbal se joacă în prima noastră ligă și mai pui la socoteală că stranierii noștri sînt vai de picioarele lor pe la echipele pe unde mai mult nu joacă, trebuie să fii nebun ca să-i ceri lui Daum, chiar dacă e neamț, să facă minuni la Națională.

Drama noastră e că, în loc să evaluăm ce facem, preferăm să trăim din legende și să așteptăm minuni. Ne cîrpim eșecurile cu o veselie nebună, dar nu sîntem în stare să punem cîteva cărămizi sau măcar niscaiva chirpici pentru a începe o viață cît de cît nouă. Așa ajung în fruntea Federației oameni fără proiect, dar care au spate politic, și tot așa ne trezim că în fotbalul nostru dictează îngerul corupților, care-l ușuiește lejer pe îngerul performanței, care-i încurcă socotelile. În cinismul fardat cu speranțe de doi bani al mediocrității noastre, cei care așteaptă un Iisus al fotbalului care să răstoarne tarabele zarafilor din Templul Fotbalului s-ar putea să moară așteptînd un Mesia, în timp ce marii preoți ai acestui templu își vor vedea liniștiți de treabă.

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Eu nu mai urmaresc fotbalul romanesc de cativa ani, pentru ca imi provoca greturi si dureri de cap (rezultate stabilite la casele de pariuri, jucatori care stau mai mult intinsi pe jos, arbitri care fluiera la fiecare 15 secunde pentru orice, tribune goale, etc). Ulterior am inteles ca nici nu mai exista notiunea de fotbal romanesc. Citind acest articol, foarte bine scris, inteleg ca nu am pierdut nimic in acesti ani

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.