Home / Scriitori / Ministrul Șliț

Ministrul Șliț

Zoom

Doar o lună și restul zile a fost romancierul Petre Sălcudeanu ministru al Culturii. Autorul Bibliotecii din Alexandria era pedeserist sub luminata conducere a lui Ion Iliescu. Persoanele din anturajul lui literar spuneau că avea planuri mari pentru cultura patriei. Dacă le avea, n-a apucat să le pună în operă din cauza scandalului cu șlițul său deschis nocturn, în fața unei subordonate, în sediul de atunci al Ministerului Culturii.

În anii ’50, cu un dosar beton și scrieri pe măsura dosarului, Sălcudeanu fusese trimis să studieze la Moscova, la Institutul „Maxim Gorki”, literatura și critica literară. În aceeași perioadă, Ion Iliescu era student la Facultatea de Energetică, tot la Moscova.

Cînd s-a întors în țară, tînărul scriitor a terminat și Filosofia, pe care-o începuse înainte de aventura lui sovietică. Pe atunci, filosofia însemna marxism, istoria materialismului și critica filosofilor idealiști cu sistemele lor retrograde. Vine la putere Ceaușescu, care trecuse și el pe la Moscova. Petre Sălcudeanu începe să facă dezvăluiri despre ticăloșiile de partid din anii ’50. Cititorii au impresia că, de unde pînă atunci scriitorul cîntase neabătut regimul, în versuri și-n proză, se normalizase la cap, cînd, de fapt, din dejist înfocat, Sălcudeanu se metamorfozase în ceaușist de strînsură. El, din oportunism, nu din naivitate, ca alții care și-au pierdut rapid iluziile ceaușiste. Ardelean gospodăros, Petre Sălcudeanu scrie și romane obsedantiste, dar se apucă și de proză polițistă și de scenarii de film, care-i sporesc veniturile mai mult decît considerabil, bașca salariile aferente funcțiilor pe care le are.

După 1990, Petre Sălcudeanu crede că are un cuvînt de spus în politică și i se alătură lui Ion Iliescu. Papașa îl răsplătește și-l face ministrul Culturii. Timp de vreo lună, Sălcudeanu pozează în reformistul enigmatic, cu planuri mari, dar, ca și în romanele lui, exprimate prin parabole. Și vine noaptea fatală. După o petrecere cu invitați pe alese, unde romancierul a consumat băuturi spirtoase, în loc să de ducă acasă, Petre Sălcudeanu se retrage la minister, dă să se culce, dar mai întîi o cheamă pe tipa care era de serviciu în noaptea aceea. Ministrul era descheiat la șliț. Tipa își sună soțul, soțul sună presa. Pe atunci, o mulțime de ziare își aveau sediul în Casa Presei Libere. Reporterii apar imediat și-l pozează pe confuzionatul ministru cu șlițul desfăcut. Atunci o doamnă editoare mi-a spus că „bietul Petrică” fusese victima unei înscenări, căci de mulți ani, ca bărbat, era nefuncțional. Funcțional sau ne, Sălcudeanu și-a dat demisia de onoare, lăsînd în urmă un mister. Era sau nu era?

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.