Home / Șut şi ţară / Mister, mister, chiar e rea că sîntem un neam de Nea?

Mister, mister, chiar e rea că sîntem un neam de Nea?

Zoom

O temă de dezbatere: de ce un “Mister”, ca antrenor, ar fi mai performant decît un “Nea”, tot ca antrenor? Ideea lansării temei ne veni, firește, după auzirea unor voci mediatice. Cică antrenorii ăștia, apelați cu Nea Cutărică (nea Florin Halagian, să zicem), ar fi mai puțin performanți decît ăia eleganți și raționali, adevărați gînditori ai fotbalului, deci Misteri. Din cîte ținem noi minte, formula asta de adresare – cu Mister – a apărut cam de pe vremea lui nea Cornel Dinu, cînd mai ședea pe bancă, semn de respect pentru antrenor. Și s-a perpetuat pînă-n ziua de azi, cu asupra de măsură. Cînd te antrenează un “Nea”, înseamnă că-ți recunoști extracția umilă – rurală, din orășelele dezindustrializate sau de la șaiba din periferia marilor orașe, tot dezindustrializate. Or, noi, la Românica post-decembristă, fix de complexul ăsta vrem să scăpăm. Dacă ai un Mister, da, înseamnă că te-ai scos. Intri în circuitul global, acolo unde toți maeștrii îți sînt impecabili, scoși ca din cutie, ca-n Champions League. Chiar așa o fi?

Ne gîndim, par egzamplu, la clipele astrale ale fotbalului românesc, la Sevilla ’86 și World Cup ’94, cu doi steliști, vai, la timonă. Emerich Jenei era, pentru băieți, Nea Imi, deși a rămas mereu același domn. La fel, și Anghel Iordănescu era Nea Puiu, pînă să fie sanctificat, ceva mai tîrziu, ca Tata Puiu. În tabăra celorlalți nenorociți, de la Dinamo, nici Mircea Lucescu nu face excepție. La viața dumnealui (mulți ani înainte!) n-a luat doar trofee, ci, mai ales, i-a motivat pe niște băieți – în calitate de Nea Mircea, nu de Mister Il Luce. Oltenii noștri, Balaci sau Cîrțu, olelică, sînt condamnați să rămînă Nea Ilie sau Nea Sorin (eventual, Sorinaccio), oricît s-ar da ei Mister pentru petrodolari. Țăranu’ tot țăran.

Da’ să nu credeți că noi, românii, am fi excepționali. Se întîmplă și pe la case mult mai mari. Marea echipă a Barcelonei, aia cu care țineau toți oportuniștii, a trăit prin Nea Pep, că-l simțeau băieții aproape. După ce a plecat cu ideile lui sofisticate, Mister Guardiola ne-a bulit Bayernu’ și nici Manchester City nu se simte prea bine. Iar exemplele pot continua. Ș.a.m.d.

Deci mai gîndiți-vă la portretul-robot al antrenorului ideal. Va rămîne un Mister, tocmai acum, cînd se va așterne Nea? Ne-a zis nouă cineva…

(313 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.