Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria comunismului (I)

Momente esențiale din istoria comunismului (I)

Zoom

101 – Dacii trec Dunărea pe gheață în provinciile romane ca să facă rost de produse care nu se găseau la noi. Sau, mă rog, nu gratis, gata să fie furate din goana calului în timp ce câțiva tovarăși de-ai tăi dau foc satului.

112 – Un cetățean roman îl avertizează pe Traian că n-o să aibă o soartă ușoară dacă se instaurează regimul comunist, pentru că împărații vor fi considerați burghezi.

410 – Mii de goți trec Dunărea pe la Drobeta, în căutarea unei vieți mai bune în Occident, sperând că la un moment dat se vor reuni cu rudele rămase în țară.

476 – Ultimul împărat al Imperiului Roman abdică după ce comuniștii îl amenință că, în caz contrar, vor executa o mie de studenți. Împăratul Romulus Augustus nu stă pe gânduri. La vremea aceea, o mie de studenți însemnau foarte mult.

1095 – Cruciații pleacă spre Levant, ca să elibereze Țara Sfântă de bolșevici.

1330 – Basarab îi învinge pe maghiari la Posada. Regele Carol Robert de Anjou se salvează abia după ce-și schimbă hainele cu un supus și pretinde că e un agitator comunist care era prin zonă doar ca să împartă pamflete antimonarhiste și să-i convingă pe oșteni să-și facă sindicat.

1390 – Mircea cel Bătrân renunță la cheltuielile pentru armată și dă toți banii de la buget pe ajutoare sociale, pensii și indemnizații de creștere a copilului. Știa că n-avea rost să cumpere armament din moment ce-n caz de război se putea baza pe rîu și pe ram.

1475 – Ștefan cel Mare îi învinge pe turci la Vaslui aplicând o tactică militară inedită. El sădește sâmburii nemulțumirii și-ai revoluției în sânul oștii otomane și așteaptă ca ienicerii să se revolte pentru salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

(1512 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Ați uitat că Alexandru cel Bun mărise-în anul 1400-pensiile foștilor cooperatori dacă au împlinit 18 ani.

  2. Altadata era mai amuzant…..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.