Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria descoperirilor astronomice

Momente esențiale din istoria descoperirilor astronomice

Zoom

83 – Astronomii daci descoperă, la 40.000 de ani-lumină de noi, o țestoastă asemănătoare aceleia pe spinarea căreia stă Pământul.

150 – Ptolemeu descoperă că Luna se învârte în jurul Pământului fără nici un scop evident. Începe să se întrebe ce pune la cale.

354 – Un astronom amator dac vine cu ipoteza că Luna nu are lumină proprie, ci își trage ilegal de la niște vecini.

1610 – Galileo Galilei susține că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Mai puțin atunci când e înnorat, caz în care Pământul se învârte în jurul norilor.

1633 – Pământul îl dă în judecată pe Galilei pentru calomnie și-i cere daune morale. Astronomul își retrage afirmația despre cum Pământul se învârte în jurul Soarelui, admițând că poate i s-a părut lui, poate era altă planetă.

1655 – Astronomul olandez Christiaan Huygens descoperă satelitul Titan, primul satelit cunoscut al planetei Saturn. Se pare că satelitul fusese observat și în Antichitate, însă vechii greci îi spuneau Balta Albă, iar romanii, Sălăjan.

1656 – Același Huygens construiește un telescop destul de puternic pentru a vedea inelele lui Saturn, care chiar erau niște chestii de bun gust, nu tinichele cumpărate din Piața Obor sau kitsch-uri din Dragonul Roșu.

1930 – Astronomul american Clyde William Tombaugh descoperă planeta pitică Pluto. Deși în 2006 i s-a retras statutul de planetă, mulți spun că Pluto n-ar trebui discriminată din cauza dimensiunilor sale. Ea, săraca, n-are nici o vină că s-a format așa.

1969 – Neil Armstrong devine primul om care ajunge pe Lună. Marele lui eșec e că nu s-a realizat acolo și că a trebuit să se întoarcă, învins, acasă.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.