Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria grațierilor colective

Momente esențiale din istoria grațierilor colective

Zoom

1461 – Oamenii ies în stradă pentru a protesta împotriva unei măsuri controversate a voievodului Vlad Țepeș, care a propus ca toți răufăcătorii să fie împărțiți în doua tabere: în smintiți și în mișei. Ordonanța de urgență prevedea și ca, ulterior, voievodul să dea foc la pușcărie și la casa de nebuni.

1470 – Moldova acceptă să plătească tribut Imperiului Otoman, drept compensație pentru condițiile proaste de detenție în care-i ținea pe prizonierii turci. Ștefan cel Mare ordonă o grațiere colectivă, dar treaba e îngropată complet după ce hatmanul căruia îi poruncise își dă seama că nu știe ce-i aia grațiere și că-i e rușine să întrebe.

1599 – În urma unei bătăi la beție, într-un bar, Mihai Viteazul e săltat de gabori. Intră, triumfător, în arestul Poliției din Alba Iulia. În tablourile din epocă, Mihai Viteazul apare intrând călare pe cal, pentru că și calul lui făcuse niște nasoale.

1716 – Dimitrie Cantemir scrie Descrierea Moldovei, dar, spre dezamăgirea lui, nu era la pușcărie, ca să profite de pe urma acestei lucrări științifice și să se elibereze mai devreme.

1749 – Se de o lege care prevedere dezlegarea țăranilor de glie și legarea lor de alte glii.

1813 – Voievodul Ioan Gheorghe Caragea încearcă să instituie comunismul în Țara Românească, eveniment rămas în istorie drept ciuma roșie a lui Caragea. Închisorile sunt naționalizate și mii de pușcăriași ajung în stradă.

1972 – Liviu Dragnea ia 4 într-un extemporal la mate. Propune grațierea colectivă a tuturor copiilor pedepsiți de părinți pentru rezultatele slabe la învățătură. O altă măsură prevedea schimbarea plafonului pentru care se aplică pedepse, de la nota 6 în jos la nota 1 în jos.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.