Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria ieșirilor la grătar

Momente esențiale din istoria ieșirilor la grătar

Zoom

10.000 î.e.n. – Prometeu fură focul de la zei și îl oferă unor turiști care ieșiseră la grătar și nu aveau cu ce să-l aprindă.

101 – Romanii invadează Dacia, cu ocazia zilei de 1 Mai și profitând de vremea frumoasă. Se pare că le place atât de mult încât stau un an întreg și promit să mai vină.

150 – Cu ocazia împrumuturilor lexicale din latină, dacii renunță la grătarul de mânz și de viezure.

1475 – Legenda spune că Ștefan cel Mare obișnuia să tragă cu arcul și că, acolo unde pica săgeata, aprindea un grătar. Uneori era ciudat, pentru că săgeata nu cădea mereu în locuri bune pentru grătar, dar Ștefan cel Mare voia să se țină de acest obicei, pentru că-i plăcea să rămână în legendă cu cât mai multe chestii.

1716 – Dimitrie Cantemir publică Descrierea Moldovei, unde îi dă grataragiului de la Hanul Ancuței patru stele din cinci.

1821 – Tudor Vladimirescu e ucis de eteriști și aruncat într-o fântână după ce arde micii.

1848 – Nicolae Bălcescu și apropiații lui pun la cale o ieșire la grătar super-secretă, de care nu trebuie să afle și domnitorul, pentru că e un tip cam jalnic și mereu le strică petrecerea.

1907 – Mii de țărani se revoltă și recurg la gesturi violente. Se pare că tot ce vor e un lot de pământ pe care să-și aprindă grătarul.

1944 – Românii întorc armele, ca să se facă la fel de bine și pe partea cealaltă. În mod straniu, românii făceau arme la grătar. Nimeni n-a reușit să înțeleagă de ce, mai ales că era și periculos.

1968 – Ceaușescu renunță să se alăture invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia. Spune că se va circula tanc lângă tanc și că mai bine merge la Praga în afara sezonului de invazii, când e mai puțină aglomerație pe șosele.

2003 – Adrian Năstase le prezintă colegilor din PSD ultima lui invenție gastronomică: o bucată de carne tocată la grătar numită Micul Titulescu.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.