Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria învățământului românesc (I)

Momente esențiale din istoria învățământului românesc (I)

Zoom

50 e.n. – Mai mulți elevi daci spun că materia lor preferată de la școală e limba dacă, pentru că nu e scrisă și conține doar câteva cuvinte: mânz, viezure, barză și brânză.

70 – Se introduce studiul religiei, dar copiii se plâng că materia e grea din cauză că-s prea mulți zei. Ministrul Educației promite să simplifice materia, susținând că știe el un apostol venit din Iudeea care o să-l ajute.

350 – Zeci de elevi daci au fost exmatriculați după ce-au scris pe tablă chestii în latina vulgară.

580 – Un bărbat din Subcarpații de Curbură le prezintă celorlalți oameni din sat ultima lui invenție: limba română. E o limbă care aduce cu latina, dar are avantajul că nu mai înțelege toată lumea ce zici atunci când mergi cu tovarășii la furat în Italia. Limba română se dovedește o limbă de succes și, o mie și ceva de ani mai târziu, e predată peste tot în școli și chiar vorbită cu greșeli de miniștri ai Educației.

1330 – Vești proaste pentru elevi. Basarab îi învinge pe unguri la Posada, adăugând materie suplimentară și greu de reținut în manualul de istorie. Elevii valahi și-ar fi dorit ca Basarab să piardă, măcar nu mai vorbea nimeni de bătălia lui și rămâneau cu mai puțină materie de învățat pentru Bac-ul la istorie.

1395 – Sultanul otoman Baiazid primește un dureros 3 la istorie, pentru că, în discuția în versuri cu Mircea cel Bătrân de dinainte de bătălia de la Rovine, presupune că lupta de la Nicopole a avut deja loc, deși avea să se desfășoare un an mai târziu. Greșeala lui Baiazid pune într-o lumină proastă sistemul otoman de învățământ, care nu-i în stare să scoată sultani cu cunoștințe decente de istorie.

(1477 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.