Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria reformelor fiscale

Momente esențiale din istoria reformelor fiscale

Zoom

1393 – Mircea cel Bătrân trimite o solie la fisc, ca să-i depună declarația cu veniturile din drepturi de autor și chirii pe anul 1392.

1490 – Contribuabilii moldoveni au ajuns la capătul răbdării. Nu înțeleg de ce Ștefan cel Mare dă atâția bani pe războaie din moment ce nu le poartă decât o singură dată.

1510 – Inovație feudală: contribuțiile la pensie și sănătate trec de la angajat la fiul sau fiica angajatului, odată cu moartea angajatului.

1600 – Mihai Viteazul devine primul domnitor român care unește sucursalele ANAF din Țara Românească, Transilvania și Moldova, astfel încât, dacă plătești o amendă de circulație la Alba Iulia, să nu-ți vină la Târgoviște somație că n-ai plătit-o.

1877 – Guvernul crește taxele pentru a putea susține Războiul de Independență. Dacă înainte toți cetățenii erau datori cu o moarte, acum impozitul a crescut la 1,5 morți de persoană.

1880 – Este inventat impozitul pe mașină, la mai puțin de un an de la inventarea mașinii.

1907 – Ca să descurajeze alte răscoale țărănești, guvernul introduce impozitul pe răscoală.

1944 – România întoarce armele prin actul de la 23 august și declară război Germaniei naziste și evaziunii fiscale.

2009 – Patriarhul Daniel vine cu o idee lucrativă: să crească toate contribuțiile la pensie, astfel încât românii să primească pensie și pe lumea cealaltă, timp de o veșnicie.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.