Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria revoluției bolșevice

Momente esențiale din istoria revoluției bolșevice

Zoom

1861 – Țarul Alexandru al II-lea abolește iobăgia, lăsându-i fără obiectul muncii pe organizatorii de răscoale țărănești.

Februarie 1917 – Mai mulți muncitori ies în stradă. Ei erau nemulțumiți de condițiile de lucru, dar și de chestii care aveau legătură cu inegalitatea socială. De exemplu, nu li se părea corect ca doar țarul să execute pe cine voia și să trimită după bunul lui plac oameni în Siberia. Toți cetățenii Imperiului ar fi trebuit să aibă acest drept, indiferent de gen, rasă ori origine socială.

Martie 1917 – Germanii îl trimit pe Lenin să preia puterea în Rusia țaristă, promițându-i statui în toate țările din Europa de Est.

Iulie 1917 – Țarul Nicolae al II-lea renunță la tron. El avea impresia că e doar o chestie temporară și că în curând or să vină niște băieți de la Ikea ca să-i monteze alt tron, mai nou, cum văzuse în catalogul cu care îl cocliseră bolșevicii.

August 1917 – Soldații ruși de pe front sunt tot mai nemulțumiți de condițiile de luptă. Cer program de luptă de opt ore pe zi și încetarea ostilităților în week-end.

Noiembrie 1917 – Bolșevicii ocupă Palatul din Petrograd, unde găsesc banane, portocale, dar și aparatul video la care țarul urmărea filme cu Van Damme în timp ce poporul murea de foame.

1918 – Stalin îi cucerește pe cetățeni cu viziunea lui despre viitorul Rusiei: o țară în care putea să execute pe oricine, la cel mai mic semn de nesupunere sau bănuială de trădare.

1920 – Tot mai mulți ruși se declară dezamăgiți de revoluție. Ei spune că se trăia mai bine pe vremea Imperiului țarist, în special dacă erai țar.

(1492 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.