Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria taximetriei

Momente esențiale din istoria taximetriei

Zoom

1459 – Prima atestare documentară a Bucureștiului. Micul târg al lui Bucur a fost întemeiat de taximetriștii din Ilfov, care căutau să-și desfășoare activitatea în altă așezare decât în cea pentru care aveau licență.

1492 – America e descoperită de un taximetrist care căuta un drum mai ocolit către Indii.

1595 – Mihai Viteazul îi întâmpină pe turci la Călugăreni, în fruntea unui detașament de taximetriști specializat în jecmănirea de străini. Legenda spune că Sinan Pașa a rămas fără dinți, fiind nevoit să și-i vândă ca să plătească cursa.

1812 – Ciuma lui Caragea pune stăpânire pe Țara Românească. Se pare că i se zicea așa pentru că s-a răspândit din mașina cu care făcea taximetrie un anume Caragea, de la Pelicanul.

1848 – Revoluționarul poșoptist Cobălcescu înființează firma de taximetrie care-i poartă numele. În taxiurile aceste firme, șoferii vorbeau doar politică revoluționară și-l înjurau pe domnitorul Gheorghe Bibescu.

1860 – Taximetriștii nu acceptă prea ușor ideea că omul se trage din maimuță. De ce nu dintr-o chestie mai legală, ca aparatul de taxat?

1916 – România intră în război de partea Antantei, deși taximetriștii de la Otopeni preferau să care cetățeni germani și austrieci.

1923 – E înființat cartierul Drumul Taberei, de niște taximetriști care se retrăgeau acolo. Curând, șoferii construiesc și niște clădiri, ca să arate ca un cartier în toată regula și să nu mai pară doar un pretext stupid pentru a nu lua pe cineva.

2016 – Protest masiv al taximetriștilor împotriva aplicației Google Maps, care le spune clienților când sunt duși pe trasee ocolitoare.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.