Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din istoria umorului românesc (1)

Momente esențiale din istoria umorului românesc (1)

Zoom

101 – Dacii pun la cale un spectacol umoristic chiar în primul război cu romanii, atunci când decid să plece la luptă cu fesuri pe cap, deși era vară.

106 – Învins de Traian, Decebal se retrage în munți și alege să-și pună capăt zilelor, după ce aude o glumă foarte slabă pe care o făcuse unul dintre urmăritorii romani.

430 – Migratorii vizigoți părăsesc teritoriul de la nord de Dunăre, deoarece localnicii nu mai veneau la show-urile lor de prădat sate, preferând mai degrabă să se refugieze în păduri.

950 – Invadatorii maghiari înfrâng orice rezistență locală din Transilvania, după ce bărbații daco-romani cad în luptă, iar voievodul lor, mișelește, fuge cu circul.

1290 – Negru Vodă întemeiază Țara Românească. El venea din Ardeal și era în trecere, dar l-au păcălit niște mitici și i-au furat calul. Nemaiavând de ales, Negru Vodă s-a pus pe treabă și a întemeiat o țară care se mai păstrează intactă chiar și-n zilele noastre, în unele colțuri de Dolj, Buzău și Telorman.

1395 – Imediat după bătălia de la Rovine, Mircea cel Bătrân și Baiazid se întâlnesc pentru o reconstituire comică a dialogului dintre ei din Scrisoarea III.

1460 – Apare prima trupă de comedie de pe teritoriul Țării Românești. Lumea a putut să-i vadă pe cei patru membri ai trupei săptămâni la rând pe marea scenă a orașului, trași în țeapă de voievod.

1462 – Se spune că, pe vremea lui Vlad Țepeș, dacă lăsai o glumă la o răspântie de drumuri, n-o fura nimeni, pentru că n-avea ce face cu ea. Oamenii chiar nu mai aveau simțul umorului, după câte chestii nasoale văzuseră.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.