Home / Raport despre starea ficţiunii / Momente esențiale din viața lui Fidel Castro

Momente esențiale din viața lui Fidel Castro

Zoom

1926 – Vine pe lume Fidel Castro, într-o țară tropicală convenabil de exploatată pentru a porni acolo o revoluție socialistă. Părinții lui erau imigranți spanioli, veniți în Cuba pentru a le oferi copiilor șansa unei insurecții de stânga care în Europa ar fi fost infinit mai dificil de organizat.

1959 – Îl dă jos de la putere pe președintele Batista, după ce trage de câteva ori dintr-un trabuc în holul palatului prezidențial și umple toată clădirea de fum. Batista se refugiază în Portugalia, într-un restaurant pentru nefumători.

1960 – Efectele embargoului american sunt tot mai vizibile. Fidel Castro găsește tot mai greu lame de ras. Barba lui scapă de sub control.

1961 – Are loc invazia eșuată din Golful Porcilor. Trupele contrarevoluționare sunt respinse, deși apar primele fisuri în visul socialist al lui Fidel Castro. Se pare că nu toate armatele sunt egale între ele.

1967 – Che Guevara este executat în Bolivia. Fidel Castro suferă o mare decepție. Sperase dintotdeauna că, dintre ei doi, el o să ajungă super-popular printre adolescenții cu o viziune superficială asupra politicii, care o să caute să poarte, chiar și ironic, tricouri cu portretul lui.

1980 – Zeci de avioane dispar misterios în fumul de trabuc de deasupra locului unde fumează Fidel Castro.

2005 – Începe să poarte mereu trening. Apropiații îl opresc cu greu să umble pe la televiziunile de știri și să vorbească despre cinematografie, Simona Halep și bătrâna lui Dacie.

2008 – Multă lume susține că l-a văzut pe o insulă tropicală, în compania lui Bruce Lee și-a lui Ceaușescu, însă Fidel Castro dezminte zvonurile și ține să precizeze că încă e viu.

2010 – Aparițiile publice în trening ale lui Fidel Castro inspiră o lume întreagă. Deși a trecut bine de 80 de ani, Castro încă mai are energia necesară pentru a pretinde că face sport.

(1510 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Noi sā facem misto când vom avea un presedinte de talia lui Fidel, cunoscut de lumea întreagā si apreciat pânā si de inamici.

  2. Cine o sa tina 50+ ani in sah jandarmul mondial sua, ala sa comenteze ironic. de ce omul care are o ideologie diferita de a ta e neaparat de maro?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.