Home / Film / Mumie Imposibilă 1

Mumie Imposibilă 1

Zoom

Tom Cruise – indiferent ce ar spune criticii săi, că e bătrîn, că faima i s-a urcat la cap, că în afară de Mission Impossible nu mai e în stare să joace nimic, în fine, dacă trecem peste toate astea – are totuși o calitate. Știe să se autodepășească. N-am văzut un film în care Cruise e atît de inutil de la ultimul Jack Reacher încoace.

Judecați și singuri: Nick Morton (Tom Cruise) e un soi de cercetaș, hoț de morminte care lucrează pentru US Army în Irak. Teoretic, primele zece minute ar vrea să-l picteze drept ticălosul adorabil în jurul căruia se va roti acțiunea. Poate că sînt puțin subiectiv, dar cînd eroul te face să-i dorești SIDA, buba neagră și ciumă într-un crescendo care l-ar face gelos și pe Moise amenințîndu-l pe faraon, am dubii că rezultatul e conform planului.

Bine, dar poate antagonista e destul de originală și înfricoșătoare ca să compenseze? Dacă „Hai să copiem eroina negativă din Suicide Squad și s-o dotăm cu o poveste mai generică decît aspirina predecembristă” e destul pentru oameni care plătesc bilete cu bani în loc de mărgele, atunci da, compensează.

Bine, are și ceva original, doar al ei: faptul că, post-mumificare pentru fapte generice și sinistre, e mutată în Irak. Pentru că motive, logică și, în cel mai bun caz, propagandă stupidă.

Mai mult, post-descoperire, acțiunea se mută la Londra, unde cruciații au ascuns o relicvă a antichității și Russell Crowe conduce un soi de organizație care se luptă cu monștrii paranormali.

Dar deșertul? Furtunile de nisip din trailer? Tărîmul unde mumia e atotputernică? Da, alea rămîn în trailer, plus vreo două secvențe în care eroul visează (da, filmul ajunge la nivelul Dallas de penal: a fost un vis).

Tot ce primesc cinefilii este o continuă fugăreala, întreruptă, pe ici, pe colo, de secvențe în care Tom Cruise ia bătaie de la toată lumea. Dar poate îl ucid, ce suspans! Nu, filmul a avut grijă să ne spună că e temporar nemuritor. Serios. A picat cu avionul în bot. Nimic. Te și miri că nu apare Duncan McLeod să-i taie capul.

Desigur, nimeni nu are pretenții de poveste măcar închegată de la un film intitulat Mumia. Ba, pardon, are. Ghinionul capetelor seci care au propus dezastrul ăsta drept filmul care să inaugureze Dark Universe-ul celor de la Universal, o scorneală menită să scoată la produs monștrii anilor ’40 așa cum își proxenetizează Marvel supereroii, este că 1999 venea și el cu Mumia. Și că ăla, spre deosebire de ăsta, știa ce vrea.

Fără a fi vreo capodoperă, Mumia ’99, jongla frumos cu miticul, cu ridicolul, cu acțiunea și cu amenințătorul. Nu cred că are vreun moment în care e cu adevărat horror, dar, dezvoltînd pe ecran personaje care chiar aveau farmec și personalitate, spectatorului îi venea ușor să-i pese. Ceea ce Tom Cruise nu reușește să facă decît dacă întrebarea e „Mai durează mult?”.

Filmul lui 2017 nu-și găsește ritmul, nu-și găsește tonul, în principiu pare un bețiv care-și caută portofelul și cheile, deși nu mai are pantaloni de ore bune.

The Mummy. R.: Alex Kurtzman. Cu: Tom Cruise, Russell Crowe.

(945 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. … Critica dv. e prea binevoitoare. Cred ca e cel mai cretin film cu Cruise pe care l-am vazut.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.