Home / Serial killer / Nici supereroii nu mai sînt ce-au fost

Nici supereroii nu mai sînt ce-au fost

Zoom

Povestea din Legion, adaptarea TV a seriei de comics-uri și filme Marvel X-Men, începe în ospiciul în care este internat David, un pacient cu personalități multiple și prea multă imaginație, marcat de coșmarurile copilăriei în care taică-său îi citea la culcare o carte de povești de groază cu un omuleț creepy, care continuă să-l obsedeze și astăzi. Între episoadele de autism sau exteriorizare violentă, David întîlnește o altă pacientă, pe Sydney „Syd” Barrett (referire-omagiu la genialul muzician din Pink Floyd care a luat-o la un moment dat complet razna), iar dragostea pentru ea îl schimbă, îl ajută să (se) înțeleagă, să (se) cunoască mai mult.

Legion spune din alt unghi răscunoscuta poveste cu supereroi/oameni cu abilități deosebite vînați de o organizație secretă/guvern (în cazul de față, Divison Three), reinventînd-o într-un stil nonconformist de o creativitate bolnavă. Un fel de Heroes amestecat cu Inception într-un delir vizual de poveste în poveste, cu flashback-uri și schimbări de plan temporal distorsionate într-atît, încît nici David nu mai știe ce-i real și ce nu. Nici el, nici noi, privitorii. Întrebarea care se pune permanent este cine-i individul ăsta: un schizofrenic vulnerabil cu probleme de identitate pierdut printre amintiri mai vechi sau mai recente care aude continuu voci? Sau un mutant telekinetic cu superputeri deosebite, capabil chiar de reîncarnare în alte trupuri, neconștient încă de forța capacităților sale?

Punctul slab al serialului este insistența cu care, rulînd aceleași faze psihedelice, aceleași idei confuze, incoerente, întoarse pe o parte și pe alta ca o clătită în tigaie, devine repetitiv pînă la plictiseală. OK, am înțeles premisa: aventurile unui supererou îndrăgostit care se petrec în mintea unui nebun, sau invers. Așa, și? Cînd acțiunea din șase episoade de aproape o oră fiecare poate fi descrisă într-o singură frază, înseamnă că ai o problemă gravă cu dezvoltarea narațiunii. Dar poate că scenariștii nici nu și-au propus asta. Probabil că important nu e ca totul să aibă vreun sens, ci să fie setate coordonatele unei experiențe video haotice, ca pentru un telespectator drogat.

Legion, 2017- , thriller SF psihologic sub formă de dramă horror cu supereroi (da, sună atît de complicat pe cît este), creat de Noah Hawley, difuzat de FX.

(497 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.