Home / Freaking news / Nimeni nu e profit în țara lui

Nimeni nu e profit în țara lui

Zoom

Ministrului de Finanțe nu i-a apărut chipul lui Arsenie Boca în creșterea economică și nici cel al lui Soros în deficit. Ceea ce în vremurile astea e o bilă aproape albă.

31 din cele 46 de bănci din România nu au profit, iar asta nu se întâmplă din lipsă de bani, ci din lipsă de “optimizări fiscale”. Acum ne-a zis-o și Ionuț Mișa, nu tip care are, în tonul prezentării și-n manevrarea statisticilor, inocența unui “Ionuț”. Când te uiți la ministrul de Finanțe îți vine să zici: “Hei, uite un tip care nu va face nimic!”. Emană prin toți porii funcționăreală de rang doi, iar acțiunea e la fel de departe de el ca îmbuibarea de poporul nord-coreean.

Eh, acest funcționar de rang secund a intrat în conflict cu Dumnezeul funcționarilor, cu ideea de funcționar, cu funcționarul suprem: Mugur Isărescu. Și ne referim aici strict la calitatea sa de șef al BNR, iar nu la cariera de “Manole”.

Să zicem că între cei doi, între Ionuț și Mugur, a avut loc o mică ciocnire. Ceva minor, s-au dat amândoi jos din mașini și abia dacă au găsit câteva zgârieturi pe barele de protecție, mai nimic, și-au strâns mâinile și au plecat mai departe. Pe scurt, a fost o frumoasă ilustrare a poziționării de stânga și de dreapta în varianta PSD și BNR. De o parte, PSD, care găsește dușmani și-i demască în fața poporului: băncile își exportă profiturile, optimizări fiscale, împrumuturi de la băncile-mamă, companii offshore, credite neperformante vândute pe nimic. De partea cealaltă, Sfântul Mugur, Mozolitorul de bănci, cum e trecut în calendarul sfinților părinți ai profitului: “Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, și atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc.” Exact asta trebuie să se înțeleagă: nu vor să plătească impozit pe profit și, ca să nu plătească impozit pe profit, apelează la tot felul de “optimizări”. Aceste “optimizări” sunt, în fapt, complicitățile statelor, ale guvernelor, cu marele capital, cu banii mulți, tot felul de portițe legislative prin care companiile nu plătesc taxe, nu pe toate, nu cât ar trebui. Dar, cum spune Mozolitorul de bănci, trebuie să fim mulțumiți că aceste bănci plătesc contribuții sociale, că dau de muncă la români și așa mai departe. Nici mama noastră nu a fost așa de bună cu noi cum sunt aceste firme care vin în România să ne dea salarii și să ne creeze locuri de muncă. Să-i dea Dumnezeu sănătate ăluia care a inventat firmele, că altfel muream cu toții de foame, că doar nu puteam să muncim toți la stat. Aici suntem, între un astfel de Ionuț care arată dușmanul cu degetul, dar nu înțelege problema în rădăcina ei, ci în cheie contabilă, și un astfel de Mugur care vede în investitori pe însuși Duhul sfânt pogorât din ceruri să ne facă bine. Cum ne fac bine, asta nici nu mai contează, noi trebuie să fim mulțumiți că e cineva care să ne arunce o felie de parizer pe jos la final de lună.

(1179 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. domnu’ Ionut care s-a lansat in voga cu celebrul ‘nu e bani’ :))

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: ,