Home / Bibliomania / O convorbire cu Mircea Ciobanu despre convorbirile lui cu Regele

O convorbire cu Mircea Ciobanu despre convorbirile lui cu Regele

Zoom

Cartea asta a apărut cu mulți ani în urmă. Primul volum a ieșit în 1992. Cel de-al doilea în anul următor. Convorbiri cu Mihai I al României a avut un succes extraordinar la data apariției, cu atît mai mult cu cît a fost publicată într-un moment de renăscută ostilitate politică față de Rege, după venirea Sa în țară, cînd a fost întîmpinat la București de un milion de oameni.

Mircea Ciobanu, acel excelent poet, prozator și editor, și-a dat seama atunci că Regele era, de fapt, un necunoscut pentru cei mai mulți dintre concetățenii noștri. Și, mai rău, că era o persoană despre care care se spuneau oficial și oficios minciuni atent elaborate, pentru a-l defăima. Așa că Mircea Ciobanu i-a transmis Regelui propunerea de a-i lua un interviu. Șansa a fost că fiica lui Mircea Ciobanu, care plecase din România în 1990, devenise la Versoix o persoană care se bucura de încredere. Ea a fost cea care a intermediat dorința lui Mircea de a realiza interviul, pentru care Regele și-a arătat treptat disponibilitatea.

Pe atunci exista un soi de domeniu rezervat în privința interviurilor cu Regele. Asta pe bună dreptate, mai ales cînd era vorba de oameni care veneau din România. Regele era pățit cu securiștii și cu turnătorii pe care-i primise în casă pînă în 1989. Astfel că Mircea Ciobanu a trebuit să treacă printr-un fel de zid nevăzut înainte de a putea sta de vorbă cu Regele, cu reportofonul în față. Mircea mi-a povestit toate astea la el în casă, în numele unei vechi amiciții netulburate de relația autor-editor. Pur și simplu țineam unul la altul, într-o relație în care încăpea și destulă reciprocă ironie.

Ciobanu era profund credincios, dar avea și ceva de mehenghi care-l făcea apt pentru discuții cît se poate de laice. Cînd ne-am întîlnit ultima oară devenise purtătorul de cuvînt al regelui în România, o funcție mult mai complicată decît mi-aș fi imaginat. Pe atunci lucram la Cotidianul și voiam să-i cerem Regelui, aflat la Versoix, cîteva cuvinte despre ceva ce se întîmpla în țară. Mă duc la Mircea Ciobanu, purtătorul său de cuvînt, și-l rog să dea un telefon la Versoix pentru cele cîteva cuvinte. Sună el acolo, apoi îmi transmite întrebarea pe fax. Și i se spune, de la secretariatul Regelui, că tot pe fax va primi și răspunsul.

Cartea, mi-a povestit el, în așteptarea faxului de la Versoix, însemnase mai întîi chinul transcrierii de pe reportofon pe hîrtie a convorbirilor sale cu Regele. Ciobanu n-avusese nevoie „să perie” răspunsurile Regelui. Interlocutorul său vorbea impecabil românește și îi răspundea cu o directă simplitate, aproape năucitoare pentru interlocutorul său. Sau, cum mi-a spus Mircea Ciobanu, Regele îi vorbea ca un om obișnuit care trecuse prin întîmplări neobișnuite, unele unice. În carte, dialogul lor e consemat tot simplu – „Mircea Ciobanu:” și „Mihai:” Afli din aceste convorbiri cam tot ceea ce ar trebui să știi, dacă ai fi curios, despre Mihai I. Dar mai ales răspunsurile Regelui la toate minciunile care s-au spus și scris despre El. Toate fără șovăială și toate cu un amestec de înțelepciune și spontaneitate care îl făceau pe intervievator să simtă mai întîi nevoia să se reculeagă după un răspuns, înainte de a-i adresa următoarea întrebare.

Au trecut în ziua aceea multe ore pînă cînd a venit răspunsul pe fax din partea Regelui. Mulțumesc și acum Casei Regale, în componența ei de la Versoix, că pînă cînd întrebarea mea din partea Cotidianului lui Ion Rațiu a trecut prin filtrul tuturor secretarilor și sfătuitorilor Regelui Mihai și pînă cînd s-a elaborat răspunsul, Mircea Ciobanu a apucat să-mi povestească amănunțit despre istoria neștiută a convorbirilor sale cu Regele.

Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Regele Mihai I al României, Editura Humanitas.

(1387 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Eu m-am plictisit de acest subiect.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.