Home / Lifestyle / Monden / O porție de kitsch cu muștar

O porție de kitsch cu muștar

Zoom

Într-o zi, Gabriela Firea va ajunge să zornăie niște chei în fața ziariștilor pentru ca presa să scrie timp de două săptămâni doar despre asta, cu accent pe cât de kitschios e brelocul și cum, în orașele decente din Vest, parcă zornăitul nu se aude așa de tare și altfel de odihnești. Există o apetență ușor de înțeles pentru subiectele mici, pentru scandalurile facile. Cumva, într-un oraș de două milioane de locuitori, un târg modest în centru și niște decorațiuni de hârtie colorată ar trebui să fie ultima grijă. E o veste bună că monopolizează știrile tocmai târgul de Paște și concursul pe tema „cel mai frumos balcon“. Înseamnă că, în materie de administrație locală, alte chestii n-ai de reproșat. Că ai încercat s-o agăți pe Firea cu niște abuzuri sau niște gafe, dar tot ce-ai găsit a fost o banală competiție pe care poți s-o inserezi hazliu în glume cu bibelouri și mileuri.

Apoi, e un lucru bun că reproșurile sunt din zona gustului artistic. Legal, Firea pare acoperită și doar un critic de artă o mai poate distruge. Marele ei dușman nu-i vreun procuror sau electoratul, ci un domn snob cu barbișon și pălărie, care-i desființează scenografia în timp ce soarbe dintr-un pahar de vin roșu.

Bineînțeles, toate astea nu spun nimic despre Firea, ci doar despre politică și despre felul în care ne gestionăm atenția.  E un joc de pe urma căruia toată lumea are de câștigat. Cetățenii capătă iluzia că-s implicați în jocul democratic, că se opun și-i taxează pe politicieni, în timp ce primarul și miniștrii scapă cu scuza că altceva decât chestii frivole n-ai ce să le reproșezi. O cravată prea colorată, un dans ridicol sau o sufragerie de meltean e tot ce le-ai găsit, în rest sunt ireproșabili.

De-aia și e nevoie de politicieni în carne și oase, ca să adauge puțină dramă unui joc ideologic altfel anost. În mare parte, antipatia sinceră față de niște figuri enervante și ușor ridicole ne face să participăm la alegeri. Probabil că, la intrarea în politică, ți se cere să prezinți un defect fizic evident și-o trăsătură de caracter care provoacă scârbă.

(1492 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: