Home / Scriitori / O scrisorică perfidă

O scrisorică perfidă

Zoom

Necazul cu confruntările din lumea scriitorilor e că, dacă-l asculți pe fiecare în parte, toți au dreptate. Argumentele par irefutabile (dreptate, ochii plînși vor să te vadă). De curînd, dl N. Manolescu a scris un editorial plin de năduf la adresa celor șase tineri critici care și-au dat demisia. Iată argumentele:

„Ați făcut parte din jurii, ați fost membri în comitete și comiții, ați colaborat la revistele USR, cărțile v-au fost premiate de noi, detestații, n-ați fost lezați în drepturile voastre ș…ț și, înainte ca 16 scriitori, adică, 0,64% din membrii USR, să ne tîrască în justiție, n-ați avut nimic de obiectat. Aveți cunoștință despre ce au scris ei în adresele repetate către justiție? Toate, fără excepție, exprimă limpede o dorință, atît de simpluță, încît bate la ochi, și anume de a ne lua locul, mie și bandei noastre, cum se exprima recent un poet exclus din USR. Motivul? Am fi fost aleși ilegal și nestatutar. ș…ț Ce v-a făcut atît de orbi în fața evidenței unei USR care a susținut cauza scriitorului, a literaturii, chiar și în condițiile crizei din anii trecuți, fără a se abate de la principiile ei, militînd pentru creșterea vizibilității scriitorului într-o societate tot mai tentată să-l marginalizeze? ș…ț Dar pe voi, pe voi ce v-a determinat să luați partea unor veleitari împotriva întregii voastre bresle? ș…ț Astfel de gesturi, cînd sînt colective, îmi inspiră o mefiență grandioasă. ș…ț Pot să vă întreb de ce? Unii dintre voi au debutat cu cărți pe care le-am semnalat în Istoria critică, tot așa cum m-am simțit obligat să vă remarc activitatea de cronicari literari…”

Aș putea cita întreg articolul. Dar mă mulțumesc să rememorez cîteva lucruri simple.

Faptul că un scriitor a fost premiat nu înseamnă, automat, că trebuie să fie de acord cu mișmașurile conducerii, de la acordarea de premii naționale la nominalizarea pentru indemnizațiile de merit. Ani de zile (pînă nu s-a pus de un conflict deschis), Uniunea nu a făcut absolut nimic pentru membrii săi. Abia acum instituția a reușit să afle cîți membri o compun! După 12 ani de domnie! Tot acum a dat drumul unor proiecte propuse (culmea!) de grupul „veleitarilor”. Sub presiune a făcut publice nominalizările, repartizate, vai, după amiciții și interese. Abia anul acesta i-a făcut dreptate (și încă ce dreptate!) Premiului „Eminescu”, pe care l-a rușinat, mai dihai ca păgînul! Dar nici acum nimeni nu știe cum sînt cheltuiți banii, ce salarii au șefii instituției cu datorii cumulate de un milion și jumătate! Însă cel mai oribil argument e acela al recunoștinței: „V-am publicat, ciocul mic. Am scris despre voi, ce mai vreți?”. Cîtă aroganță! Ce gîndire de vechil! E dureros, pentru că e autentic. Citesc și mă întristez. În această Uniune au intrat, în ultimii ani, peste 600 de necunoscuți (pe pile, pentru o pensie rotunjită, contra unei mese îmbelșugate, că turcul-stat plătește!). În schimb, vreo sută de tineri scriitori care au luat premii de debut sau premii naționale nici nu vor să audă de USR. Mă, nerecunoscătorilor!

(370 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: ,